Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Maadoituselektrodi suojaa omakotitaloa ukkoselta

Ulkoisia ukkosenjohdattimia on pääasiassa vain kirkoissa tai muissa korkeissa rakennuksissa. Omakotitaloa suojaa useimmiten sähköpääkeskuksesta vedetty kuparikaapeli eli maadoituselektrodi. Vanhoissa taloissa sitäkään ei aina ole.

Salamointia taivaalla järven yllä.
Kuva: Yle
Mari Siltanen
Avaa Yle-sovelluksessa

Kesällä on Suomessa jyrissyt kunnolla ja tuntunut siltä, että koko taivas salamoi samaan aikaan. Salamaennätyksiäkin tehtiin. Aika moni kiskaisi töpselit irti pistorasiasta, mutta itse pistorasiassa olisi avain ukkoselta suojautumiseen, sanoo Tampereen teknillisen yliopiston tutkimuspäällikkö Kari Lahti.

- Hyvät ylijännitesuojat suojaavat oikein hyvin sähköverkon kautta tulevilta ylijännitepiikeiltä.

Pelkkä ylijännitesuoja ei riitä, vaan sähkökaapista on vedettävä kuparinen maadoituskaapeli maahan suojia tukemaan. Tai kuten Kari Lahti asian sanoo:

- Rakennukseen asennetaan maadoituselektrodi, jolla maadoitetaan rakennuksen sähköverkko maapotentiaaliin. Tällä on merkitystä henkilöturvallisuuden kannalta ja se pitää tehdä.

Uusissa taloissa maadoituselektrodit automaattisesti

Vanhemmissa omakotitaloissa ei välttämättä maadoituselektrodia ole, mutta uusista ja uudehkoista taloista se löytyy.

Ulkoisia ukkossuojauksia eli ukkosenjohdattimia on oikeastaan vain kirkoissa tai muissa korkeissa rakennuksissa, sanoo Kari Lahti. Niissä menee metallijohtimia ja toisinaan on piiskojakin katolla.

- Omakotitaloissa ani harvoin on ulkoisia ukkossuojausasennuksia. Täytyy olla asianharrastaja, että semmoinen on tehty.

Ympäristö vaikuttaa talon suojauksiin

Omakotitalossa asuva voi miettiä kotinsa suojaamista ympäristön kautta. Sähköverkon ja maaston perusteella voi arvioida millä todennäköisyydellä salama iskee, tai verkosta tulee ylijännitepiikki.

Logiikka on maalaisjärjelläkin käsitettävä. Kaapeliverkon kautta ei kovinkaan todennäköisesti tule merkittävää ylijännitepiikkiä, kun taas avoverkon eli ilmaverkon kautta se mahdollisesTi tulee. Aukealla paikalla taas on suurempi todennäköisyys suoralle salamaniskulle taloon kuin puiden suojassa kumpuilevassa maastossa.

- Se iskee siihen korkeimpaan kohtaan.

Suosittelemme sinulle