Hyppää sisältöön

Hevostallit vetävät muitakin kuin murkkuja

Jos heppa heittää ratsastajan selästään, niin syynä on usein väärinkäsitys: jännittävä ratsastaja saa hevosen hämmentymään. Useimmiten kuitenkin putoaminen johtuu ratsastajan tasapainon menettämisestä.

Kuva: Kiti Pölönen / Yle

Hevosharrastus on kasvava harrastus. Ratsastustalleilla ja hevospoluilla näkyy yhä useammin hevosen selässä keski-ikäisiä ihmisiä, jotka ovat innostuneet uudesta harrastuksesta. Moni aikuinen toteuttaa nuoruuden haavettaan, jotkut taas tahtovat voittaa omia, sisäisiä pelkojaan. Toisilla hevosharrastus on herännyt eläinrakkauden myötä.

Joka tapauksessa hevonen opettaa ihmistä oli ratsastajan ikä mikä hyvänsä. Hevoselta opittuja taitoja voi puolestaan käyttää, vaikka työelämässä. Kärsivällisyydestä on aina hyötyä. Tätä seikkaa on pohtinut muun muassa hämeenlinnalainen Susanna Lohjelm, joka aloitti hevosharrastuksen nelikymppisenä.

Hevosen kiehtova arvaamattomuus

- Toisaalta hevosen suuri koko ja lempeys herättävät kunnioitusta, mutta koskaan ei voi täydellisesti tietää mitä sen hepan päässä liikkuu, sanoo nyt jo kahdeksan vuotta ratsastanut Susanna Lohjelm.

- Paras oppi minkä olen hevosilta saanut on kärsivällisyys. Toisaalta kyllä molemmin puolinen luottamuskin on tärkeää, pohtii Susanna. Tallityöt eivät kovasti Susannaa kiinnosta, mutta ratsastamaan on päästävä ainakin kerran viikossa.

Hevonen vaatii täsmällisiä ohjeita ratsastajalta eikä se lähde liikkeelle ajatuksenvoimalla vaan pohjetta on osattava antaa ja omalla keholla on kerrottava hevoselle mitä tahtoo sen tekevän.

Alunperin harrastuksena alkanut ratsastus on saanut Susannan syventämään hevostietämystään; hän on kouluttautunut hevoshierojaksi. Hevosen anatomian ja lihasten liikkeen tuntemus auttaa hevosharrastustakin.

Satunnaiset turistit luottavat liikaa taitoihinsa

Hämeenlinnassa sijaitseville Aulangon ratsastustalleille on erityisesti tänä kesänä tupsashtanut päivittäin innokas turisti, joka pyytää varusteita ja hevosta. Usein pyytäjällä ei ole takana yhtään ratsastustuntia.

- Kyllä se silloin menee talutusratsastukseksi, sanoo kouluttaja Salla Varenti. Sallan mukaan tallin hevoset ovat kyllä lempeitä ja hyväpäisiä, mutta perustaitoja ratsastaminen vaatii aina.

Lompakko kevenee satunnaiselta ratsastajalta noin kolmellakympillä per tunti. Mutta jos samaa harrastusta haaveilee pääkaupunkiseudulla, niin silloin saa kyllä pistää hintaan puolet lisää, tietää Salla Varenti.

Suosittelemme sinulle