Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 10 vuotta vanha

Blogeissa kuvien lainaaminen luvatta on arkipäivää

Blogeissa valokuviin suhtaudutaan usein kuin yhteiseen omaisuuteen ja tekijänoikeuksien rikkominen on hyvin tavallista. Suomen valokuvajärjestöjen keskusliitto pitää ongelmaa mittavana ja aikoo ryhtyä toimenpiteisiin.

Tuuli Toivanen
Avaa Yle-sovelluksessa

Ammattimaistuvassa blogimaailmassa käydään kovaa kilpailua lukijoista, ja kauniit valokuvat vetävät lukijoita.

Monet muoti-, sisustus- ja lifestyle-bloggaajat ovat taitavia kuvaajia itse, mutta myös muiden valokuvaajien kuvia jaetaan usein eteenpäin lupaa kysymättä. Kyse on "blogimaailman omista säännöistä", joissa lainata saa, jos kertoo alkuperäisen tekijän ja linkittää kuvan.

- Media-ala on murroksessa ja valokuvan arvo ei ole enää sama kuin printtiaikana, koska kuvia on niin helppo ottaa ja jakaa. Silti pitäisi noudattaa vanhoja tekijänoikeuslakeja, ihmettelee bloggaaja Sara Karlsson.

Trendi-lehden nettisivulla suosittua Sara K.-blogia pitävän Karlssonin mukaan bloggaajat kokevat kauniiden valokuvien eteenpäin jakamisen pelkkänä kunnianosoituksena valokuvaajia kohtaan.

Kuvan kopioiminen netissä on helppoa

Blogimedia Indiedaysin päätoimittaja Satu Mäkilä vahvistaa, että nettiin ladattu valokuva koetaan usein yhteiseksi omaisuudeksi, ja siksi valokuvien tekijänoikeuslain vastainen 

Kuka vaan voi perustaa blogin. Moni ei varmasti pysähdy miettimään, mitä sisältöä saa jakaa blogissaan ja mitä ei.

Sara Karlsson

lainaaminen on blogeissa aivan tavallista.

- Se on tavattoman helppoa ja mutkatonta netissä, kun kuvia voi vain kopioida. Kaikki bloggaajat eivät välttämättä tiedä tekijänoikeuslaista, eli tietämys on valitettavan heikkoa, arvioi Mäkilä.

Hän teroittaa, että Indiedays-blogialustalla käytetään vain omia valokuvia.

- Olemme yhdessä bloggajien kanssa laatineet eettisen ohjeistuksen, jossa sanotaan, että tekijänoikeuksia pitää kunnioittaa.

Valokuvaajien ammattijärjestö suosittelee laskun lähettämistä

Suomen valokuvajärjestöjen keskusliitto haluaa muistuttaa netin käyttäjiä siitä, että ilmaista valokuvaa ei ole, vaikka lainaaminen on yleistynyt.

- Lainaaminen on kasvanut samaa tahtia kuin blogien määrä. Ei riitä, että eettisessä ohjeistuksessa sanotaan, että tekijänoikeuksia pitäisi kunnioittaa. Täytyy kertoa, mitkä ovat Suomen tekijänoikeuslait ja millä ehdoilla kuvaa saa lainata. Luvaton lainaaminen on valokuvaajien kukkarosta pois, sanoo Suomen valokuvajärjestöjen keskusliiton toiminnanjohtaja Mikko Säteri.

Jatkossa Suomen valokuvaajajärjestöjen keskusliitto aikoo suosittaa jäseniään lähettämään aina laskun tai poistopyynnön, kun valokuvaajat havaitsevat, että heidän kuviaan jaetaan netissä luvatta.

Bloggaaja Sara Karlsson ja Indiedays-blogimedian päätoimittaja Satu Mäkilä ovat samaa mieltä siitä, että bloggaajia pitäisi informoida paremmin tekijänoikeuksista.

- Kuka vaan voi perustaa blogin. Moni ei varmasti pysähdy miettimään, mitä sisältöä saa jakaa blogissaan ja mitä ei, pohtii Karlsson.

Suosittelemme sinulle