Hyppää sisältöön

Näätäjumalan lähteestä vaivan parantajaksi?

Kun oman talon pihamaalta löytyy näätäjumalan lähde, pitääkö huokaista kauhusta vai helpotuksesta? Sieviläinen Kyösti Huitula löysi muutama vuosi sitten tiluksiltaan 1800-luvulta peräisin olevan kansanparantajan käyttämän lähteen ja otti sen vastaan haltioissaan. Huituloiden perheessä lähdeveden voima on käytössä todistettu.

Kuva: Kia-Frega Prepula / Yle

Kyösti Huitulan suku on asunut Sievin Joenkylän Näätäläntiellä jo vuosikymmenet, joten tieto siitä, että samaisilla tiluksilla on 1800-luvulla asunut myös näätäjumala ei tullut yllätyksenä. Mikään urbaanilegenda hahmo ei ole, vaan todellinen elänyt henkilö, jolla oli monta eri nimitystä katsontakannan mukaan: näätävaari, näätäpiru tai joidenkin suussa näätäjumala.

- Näätäjumala oli Sievin tunnetuin noita, tietäjä ja kansanparantaja, joka asui pienessä pajassa ja keräsi elantonsa taikoja tekemällä.

Huitulan suvun pihalta löytyneen pajan jäännöksiä Huitula kuopi jo pienenä poikana. Myös noidan taustahistoria on tarkasti miehen tiedossa.

- Alunperin näätäjumala syntyi ilmeisesti vuonna 1806 ilmeisesti Reisjärvellä. Sieltä miespuoliseksi väitetty näätäjumala muutti Sievin Lahnajokivarren kautta Joenkylälle.

Ikäihmisten kertomukset Näätäkankaalla asuneen näätäjumalan parannusvoimasta on tallennettu ylös.

- Monessa kertomuksessa näätäjumala on parantanut puhtaalla, kylmällä vedellä erilaisia vaivoja, Huitula kertoo.

Poppakonstien tehosta on kirjattu tietoa myös 1970-luvulla tehdyissä haastatteluissa.

Oikealta nimeltään näätäjumala on Matti Andersinpoika Syrjä. Myös kirkonkirjoista löytyy Syrjän kohdalta jännittävä lisämerkintä - miesnoita.

Vastaanotto kestikievarissa

Kulta-aikana näätäjumalan tunnettavuus oli laajaa. Parhaimmillaan miehellä on ollut "vastaanotto" keskikievarissa. Kauimmaiset vieraat saapuivat jopa Pietarista saakka.

Joitain vuosia sitten Kyösti Huitala löysi metsänsiimeksestä täydestä pusikosta kirkasta vettä pulppuavan lähteen. Huitula päätteli, että sen oli oltava näätäjumalan lähde, jota mies oli käyttänyt parannustavoissaan.

- Vesi on kylmää, raikasta ja juomakelpoista - jopa elintarvikeviranomaisten toteamana, kehuu Huitula.

Mutta Huitulan ja parin muunkin mielestä vesi ei ole tavallista vettä. Toisille hiustenpesu lähteessä on kääntänyt hiukset kihariksi.

Huitula itse on kärsinyt itse pitkään kuivasta ihosta, mutta lähteen vedellä valelu on auttanut ongelmaan.

- Kädet ja hiukset jäävät ikään kosteaksi, uskoo Huitulan veden voimaan.

Suosittelemme sinulle