Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Perinnepiha pysäyttää kiireen

Vierailu Honkavaaran Perinnepihassa Joensuun Hammaslahdessa on toimivaa toppuuttelua loputtomalle hosumiselle. 1800-luvun puolivälistä olevat rakennukset, perinneperennat, aittojen ikiaikuiset työvälineet ja pihapiirin tunnelma laittavat mittakaavaan tämän päivän sykyilyn internetteineen ja pikaruokineen.

Honkavaaran Perinnepihan pihapiiriä punamullattuine rakennuksineen.
Siru Päivinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Honkavaaralle noin 25 kilometrin päähän Joensuusta perustettiin maatila jo 1600-luvulla. Pihapiirin vanhat rakennukset ovat 1800-luvun puolivälin paikkeilta, tilalla on muunmuassa toiminut kestikievari jossa Elias Lönnrotkin yöpyi runonkeruu-matkoillaan.

Tilan ja pihapiirin historiaan mahtuu monenlaisia tarinoita, iloja ja suruja, ja myös useita omistajasukuja. Tilalla on ollut aikanaan useita torppareita, viime sotien aikana Honkavaaralle majoittui paljon sotilaita ja evakkoja, ja posti ja lennätinkin ovat pitäneet sijaansa tilalla.

- Tämä paikka on mummolani. Aivan mahdotonta olisi silti ollut tyttösenä ajatella, että tila on joskus työpaikkani ja kotini. Vierailut tänne olivat kyllä aina odotettuja ja jännittäviäkin. Me lapset nuohosimme kaikki ullakot ja aitat ja tutkimme minkälaisia aarteita löytäisimme, naurahtaa tilan nykyinen emäntä Tarja Lehikoinen.

Australian ja Chilen kautta Honkavaaraan

Jälkeenpäin ajateltuna näyttää kuitenkin, että Tarjan oli tarkoituskin tulla emännöimään Honkavaaraa. Tietämättään reissunainen haki toiselta puolelta maapalloa tiedot ja taidot mukaansa ennen tilalle asettumista.

- Lukion jälkeen oli joku ihmeen kaukokaipuu. Olin ensin vuoden Ruotsissa sijaisopettajana, sitten kiertelin Indonesiassa, Thaimaassa, Singaporessa ja Aasian maita siten, että pääkohde oli Australia, Lehikoinen kertoo.

Australiassa Tarja Lehikoinen asui viitisen vuotta, työskenteli ravintoloissa ja hankki sitten miehensä kanssa oman ravintolankin, jonka sai mukavasti jaloilleen.

- Sieltä saadun työkokemuksen myötä ei hirvittänyt laittaa juhlapalvelua tänne kotikonnuille pystyyn, täällä sentään kaikki on tuttua ja töitä saa tehdä omalla äidinkielellään, Tarja Lehikoinen naurahtaa.

Autraliasta pariskunta matkasi vielä viideksi vuodeksi miehen kotimaahan Chileen, jossa he kunnostivat ja myivät eteenpäin remontoimiaan omakotitaloja. Niinpä maailmalta tarttui mukaan myös kokemusta saneerausrakentamisesta.

- Kieltämättä on käynyt mielessä, että aivan kuin olisi ollut jotain johdatusta matkassa; niin hyvin reissujen anti on palvellut minua tässä Honkavaaralla. Kun aloimme mieheni kanssa kunnostaa tätä tilaa 1997, korjausurakka näytti lähes toivottomalta, Lehikoinen naurahtaa.

Pidot kahdessa päässä taloa

Vuonna 1990 pihan rakennukset jäivät tyhjilleen ja ränsistyivät pahoin. Melkein kaikkien rakennusten katot romahtivat, navetta niin täysin että vain kivijalka jäi jäljelle alkuperäisestä rakennuksesta.

- Minä käänsin remonttien myötä tässä pihapiirissä emännän askelluksen toisin päin. Ennen on asteltu päätalolta navetalle, nykyisin minä astelen navetan suunnalta päätalolle. Rakensimme navettaan oman kotimme vanhan kivijalan päälle, kertoo Tarja Lehikoinen naurahtaen.

Pihapiiristä löytyy ympyrän muodossa päätalon lisäksi talli, aitat, navetta, savusauna ja riihi. Päärakennus on remontoitu juhlapalvelukäyttöön, asiakaspaikkoja on sata.

- Tilat on jaettu niin, että keittiö on keskellä rakennusta. Näin voimme järjestää tarvittaessa vaikka kahdet pidot yhtäaikaa talon eri päätyihin. Toisessa päädyssä on suuri tupa tummine alkuperäishirsineen, toinen pääty on valoisa pienempien huoneiden muodostama kokonaisuus, Lehikoinen esittelee.

Päätaloon tullaan sisään viehättävän kuistin kautta, ja perinnekukkia tulee vastaan jokapuolella. Isossa pihapiirissä riittää kitkettävää.

Ekumeniaa ja kesäteatteria

Honkavaaran Perinnepihan äärellä sijaitsee myös Honkavaaran tsasouna, joka tien tuntumassa herättää paljon mielenkiintoa. Tsasounassa on palveluksia kuukausittain, ja yhteistyö Perinnepihan kanssa on saumatonta.

Pihapiirin tarjontaa täydentää myös kesäteatteri, jonka esitykset istuvat tilan toiminnan oheen hyvin. Tänäkesänä näyttämöllä seikkailee Lumikki kääpiöineen elokuun loppupuolelle saakka.

Tilalla palveli 12 vuoden ajan myös kesäkahvio, mutta nykyisin toimintaa pyöritetään pääasiassa tilauspohjalta. Suora tieliittymä kuutostieltä Honkavaaran pihapiiriin poistui viimeisimmän tielinjauksen mukana, eivätkä ohikulkijat ole kiertoliittymää oikein löytäneet. Perinnepihaan on kuitenkin lupa käydä tutustumassa myös ilman varausta, vanhassa pihapiirissä kiire katkeaa, vaikka Lappeenrannantiellä vieressä suihkitaan kellon kanssa kilpaa.

Suosittelemme