Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Älykäs vaatekaappi ohjeistaa pukeutumaan

Kuvittele maailma, jossa punainen t-paita ei värjää vahingossa lakanoita. Siinä maailmassa sukan kadonnut pari löytyy helposti ja tietää aina tarkalleen mitä kaikkea vaatekaapin uumenissa on. Maailma on totta jo nyt niille, jotka saavat testata älykkään vaatekaapin prototyyppiä.

Älykäs vaatekaappi
Nordic ID:n kehityskoordinaattori Sini Syrjälä testaa älykästä vaatekaappia. Kuva: Mari Siltanen /Yle
Mari Vesanummi
Avaa Yle-sovelluksessa

Pyykkikori piippaa. Sinne on eksynyt jotain sinne kuulumatonta, tällä kertaa farkun taskuihin unohtui kännykkä. Asuntomessujen älykäs asuminen –teltassa esitellään tulevaisuuden vaateteknologiaa, mikä saa ehkä tavallisen sukankuluttajan hämmennyksiin.

Vaatteisiin liitetään ns. RFID-lappu eli radiotaajuuden etätunniste. Tunniste auttaa älykästä pyykkikoria tai pesukonetta vinkkaamaan kuluttajalle, jos esimerkiksi pesuohjelma on väärä.

Sukka ei ole enää kateissa

Valmistaja toivoo, että tunniste liitettäisiin tulevaisuudessa kaikkiin vaatteisiin jo valmistusvaiheessa. Demovaiheessa käytössä on silitettävä läpinäkyvä lappu, johon voi liittää haluamansa tiedot. Vaatteita ei tarvitse enää etsiä.

- Kun klikkaa tietokoneesta haluttua vaatekappaletta, niin kone kertoo heti missä se on,  Nordic ID:n kehityskoordinaattori Sini Syrjälä sanoo.

Esimerkiksi kadonneen sukan arvoitus on tämän järjestelmän käyttäjälle historiaa.

Kun klikkaa tietokoneesta haluttua vaatekappaletta, niin kone kertoo heti missä se on.

Sini Syrjälä

- Koneelta voi huomata, ettei jotain vaatetta ole ollut kaapissa tai likapyykkikorissa kolmeen päivään. Tämä siten skannaa missä vaate on 8 metrin alueella.  

Apuna on myös käsiskanneri, jolla voi etsiä vaatetta pidemmältäkin alueelta.

Sokealle oiva apuväline

Älykäs vaatekaappi osaa tulevaisuudessa myös vinkata sopivista vaateyhdistelmistä. Demo-ohjelma on jo olemassa.  Ohjelmaan on ladattu tuhat erilaista vaatetta. Niistä on tehty koodikartasto, joka kertoo mikä sopii minkä kanssa. Jos esimerkiksi valitsee housut, kone antaa lisävaihtoehtoja.

- Sinulla on tällainen paita täällä, mikset laittaisi sitä, Sini Syrjälä kuvaa.

Näkövammaisille ohjelmasta olisi varmasti hyötyä. Tai niille, joita ei vaatemuoti kauheasti kiinnosta.

- Tyylitiedottomien on helppo lähteä kauppaan, Syrjälä sanoo.

Suosittelemme sinulle