Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 10 vuotta vanha

Yhä useampi nuori hakeutuu psykiatriseen hoitoon

Jatkuvat suorituspaineet ja nuorten kantama vastuu aiheuttavat pahoinvointia. Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin nuorisopsykiatrian resurssit ovat jo kipurajalla.

Ihmisen varjo maassa.
Kuva: YLE
Kalle Mäkelä
Avaa Yle-sovelluksessa

Psykiatrista hoitoa tarvitsevien nuorten määrä on kasvanut huomattavasti Varsinais-Suomessa. Nuorisopsykiatrian vastuuylilääkäri Anders Sandqvist Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiristä toteaa, että hoitoon hakeutuvia nuoria on tällä hetkellä lähes 40 prosenttia enemmän kuin vielä kuusi vuotta sitten.

Viime vuonna Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä annettiin psykiatrista hoitoa yli 2 300 nuorelle. Sandqvist sanoo, että määrää kasvaa vuosittain.

Sandqvistin mukaan tilanne alkaa olla kestämätön, sillä tällä hetkellä potilaat pääsevät hoitoon juuri ja juuri hoitotakuun rajoissa, eli kolmen kuukauden sisällä asiakkaan hoitotarpeen arvioinnista.

- Jos apua tarvitsevien määrä kasvaa jatkossakin, vastaan tulee piste, jossa emme enää pysty tarjoamaan apua yhteiskunnan määräämällä tavalla, hän sanoo.

Yhteiskunnan paineet aiheuttavat oireita

Sandqvist ei osaa antaa tarkkaa syytä sille, miksi nuorten psykiatrisen hoidon tarve kasvaa vuosi vuodelta. Hän arvelee, että nuorten kynnys hakea apua on madaltunut. Lisäksi hän kehuukouluterveydenhuollon kykyä havaita nuorien joukosta niitä, jotka ovat avun tarpeessa.

Jatkuvat suorituspaineet ja nuoren kantama vastuu eri asioista lyhentävät lapsuutta.

Anders Sandqvist

- Uskon myös, että yhteiskuntamme on nykyään hyvin haasteellinen nuorille. Jatkuva suorituspaine ja se, että pitää kantaa jo nuorena niin paljon vastuuta eri asioista ikään kuin lyhentävät lapsuutta. Nämä tekijät varmasti vaikuttavat nuorten oireiluun ja avun tarpeeseen, Sandqvist arvelee.

Nuorisopsykiatrian vastuuylilääkäri Sandqvist on sitä mieltä, että lasten asioihin tulisi puuttua jo hyvin varhaisessa vaiheessa.

- Meidän hoidossa olevista nuorista useilla on taustalla pitkä tarina. Nuoruusiän paineiden kasautuessa nuoren psyykkiset rakenteet eivät aina ole riittävän kestäviä ja silloin nuoret alkavat oireilla eri tavoin.

Toivelistalla helpotusta resurssipulaan

Anders Sandqvist toivoo, että nuorisopsykiatria saisi lisää resursseja, jotta ennaltaehkäisevään hoitotyöhön voitaisiin panostaa nykyistä paremmin.

- Monessa kunnassa luotetaan siihen, että erikoissairaanhoito hoitaa kaiken psykiatriaan liittyvän. Meidän täytyy jatkossa jakaa tätä työtaakkaa paremmin, sillä muuten erikoissairaanhoito menee tukkoon.

Nykyisellään nuorisopsykiatrian henkilökunta työskentelee Sandqvistin mukaan jo aivan kipurajan tuntumassa.

- Osastopalvelujemme tarjontaan ei ole tullut muutosta. Olemme eläneet kuluvan vuoden aikana jatkuvassa ylikuormitustilanteessa, Sandqvist toteaa.

Suosittelemme sinulle