Hyppää sisältöön

Elokuu on tähtiharrastajalle antoisaa aikaa

Tähtitieteen harrastajat odottavat selkeitä öitä, sillä tässä kuussa tähtitaivas tarjoaa paljon katseltavaa. Ilmiöistä näyttävin on Perseidien meteorisade, joka on yksi loppuvuoden merkittävimmistä tähtitaivaan tapahtumista.

Kuva: Keijo Salokangas Yle

Tähtitieteen harrastajat ovat lähes pidätelleet henkeään seuratessaan Curiosity - luotaimen laskeutumista Marsiin. Henkeä voi joutua pidättelemään vähän pidempäänkin, sillä elokuinen tähtitaivas tarjoaa paljon ihmeteltävää.

- Tärkein tapahtuma, joka on samalla yksi koko loppuvuoden merkittävimmistä tähtitaivaan tapahtumista, on Perseidien meteorisade, kertoo Lahden Ursan puheenjohtaja Marko Kämäräinen.

- Vilkkain yö tulee olemaan 12. – 13.8., jolloin saattaa ihanneolosuhteissa nähdä jopa 60 meteoria tunnissa. Meteorit näkyvät hyvin myös paljain silmin, joten kannattaa katsella, jos vain sää sallii.

Onneksi Päijät-Hämeestäkin sentään löytyy vielä sellaisia paikkoja, joissa ei ole niin paljon valosaastetta, että se haittaisi havaintojen tekemistä.

Marko Kämäräinen

Jupiter, Merkurius ja Linnunradan vyö

Tähtitaivas tarjoaa myös paljon muuta nähtävää, kuin Perseidien meteorisade.

- Jupiterin voi nähdä kuun lähellä samana yönä, eli 12.8. ja se on helppo kohde, jonka voi nähdä paljain silminkin, jatkaa Kämäräinen.

- Merkurius on sitten hieman hankalampi kohde, jonka havaitsemiseen tarvitaan kiikareita, mutta se on nähtävissä koillisella aamutaivaalla kuun puoliväliin mennessä.

- Sitten on vielä linnunradan vyö, jonka voi nähdä Joutsenen tähdistön suunnalla, eteläisellä taivaalla puolen yön aikoihin. Sitä on mielenkiintoista katsella ihan paljain silmin, mikäli ei ole liikaa valosaastetta,

Valosaaste haittaa tähtiharrastusta

Eteläinen Suomi on nykyään niin hyvin valaistu, että valosaasteesta on tullut melkoinen haitta tähtitieteen harrastajille. Pimeitä paikkoja voi joutua etsimään melko kaukana taajamista.

- Onneksi Päijät-Hämeestäkin sentään löytyy vielä sellaisia paikkoja, joissa ei ole niin paljon valosaastetta, että se haittaisi havaintojen tekemistä.

Lahden seutu on muuttunut 50 vuodessa paljon – etenkin valaistuksen osalta.

- Lahden Ursan torni rakennettiin vuonna 1963 ja silloin vähän jo ennakoitiin, että kaupungin valot saattavat jossain vaiheessa olla häiriöksi, mutta kyllä valon määrän kasvu silti hämmästyttää, kertoo Kämäräinen.

Suosittelemme sinulle