Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 10 vuotta vanha

Herukan satokausi alkamassa

Herukasta on tulossa kohtalainen sato. Marjat ovat kypsyneet epätasaisesti. Peltojen märkyys vaikeuttaa sadonkorjuuta.

Kuva: YLE / Tauno Säntti
Tenho Tornberg
Avaa Yle-sovelluksessa

Herukoiden satokausi on alkamassa Keski-Suomessa. Kesän vaihtelevissa säissä marjat ovat monin paikoin kypsyneet epätasaisesti. Tämän vuoksi osa marjoista joudutaan poimimaan raakoina.

Herukoista ylivoimaisesti eniten viljellyn mustaherukan sato muodostuu tänä vuonna korkeintaan kohtalaiseksi, kerrotaan Hedelmän- ja marjanviljelijäin liitosta.

Talvi oli herukoille suotuisa, mutta kukinnan aikaiset säät eivät olleet parhaat mahdolliset. Osa kukista varisi pois, joten marjojakaan ei ole kehittymässä normaalia määrää. Myös punaherukan sato kärsi kukinnan aikaisesta viileästä sääjaksosta, mutta valkoherukan sadosta odotetaan normaalia.

Märkyys voi vaikeuttaa koneellista korjuuta

Runsas vedentulo on hieman parantanut herukoiden satoennustetta kasvattamalla raakilekokoa. Paikoitellen koneellista sadonkorjuuta voi vaikeuttaa herukkapeltojen liika märkyys, jos sateet jatkuvat yhtä runsaina kuin tähän asti.

Keski-Suomessa viljelijät pääsevät herukkasadonkorjuuseen jo mahdollisesti lähipäivinä.

- Valkoisen viinimarjan pominta alkaa heti kun vaan säiden armoilta onnistuu, eli heti kun sateet lakkaavat. Viikonlopun jälkeen myös punaista ja mustaakin ihan varmasti päästään ainakin osittain aloittamaan, sanoo Hedelmän- ja marjanviljelijäin liiton Keski-Suomen piirin puheenjohtaja Paavo Hienola.

Suurin osa herukkasadosta kulutetaan, säilötään ja pakastetaan kotitalouksissa. Suomalaiset arvostavat C-vitamiinipitoista mustaherukkaa, joka on myös tärkeä fenoliyhdisteiden lähde ruokavaliossamme.

Suosittelemme sinulle