Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Äärijuutalaisille myydään naiset häivyttäviä silmälaseja

Naisen kaulat ja nilkat ovat Israelin ultraortodoksijuutalaisille sellainen kauhistus, että he pyrkivät välttämämään säädytöntä näkyä yhä uusin keinoin.

Nuori nainen ja joukko ortodoksijuutalaisia.
Nuori nainen odotti kyytiä samaan aikaan kun joukko ortodoksijuutalaisia osoitti mieltään Jerusalemissa kesäkuussa 2011. Mielenosoittajat vastustivat lähistöllä sijaitsevan parkkitalon avoinna pitämistä sapatin aikana. Kuva: Jim Hollander / EPA
Anniina Wallius
Avaa Yle-sovelluksessa

Israelin ääriuskonnollisille juutalaisille on tarjolla uusi keino välttää uskonnon kieltämiä houkutuksia eli vähäpukeisten naisten katselua. Ultraortodoksijuutalaisille miehille myydään nyt silmälaseja, joihin kiinnitetty tarra sallii tarkan näkemisen vain muutaman metrin päähän. Siitä eteenpäin kaikki on sumeaa, myös naiset.

Ultraortodoksijuutalaiset edellyttävät, etteivät miehet ja naiset kohtaa missään. Naiset on heidän mielestään pidettävä loitolla busseissa, jalkakäytävillä ja muissa julkisissa paikoissa ultraortodoksialueilla. Etenkin on kielletty kaikki kontaktit miesten ja naimattomien naisten välillä.

Huppu päähän ja sermi kainaloon

Kyltit ultraortodoksialueiden talojen seinissä vaativat naisia pukeutumaan korkeakauluksisiin ja pitkähihaisiin puseroihin ja pitkiin hameisiin. Äärimmillään naisten kimppuun on käyty kadulla, jos he ovat poikenneet tiukoista vaatimuksista.

Ellei sekään riitä suojelemaan miehen siveyttä, hänelle on tarjolla sumennuslasien lisäksi muitakin apukeinoja. Näkymiä pyritään rajoittamaan muun muassa hupuin ja huivein, kertovat israelilaiset tiedotusvälineet.

Helpotusta on löydettävissä myös siihen hätään, että lentokoneessa miehen viereen saattaa istahtaa nainen. Silloin avuksi tulee kaikkein myydyin apuväline: kannettava sermi, joiden takaa ei näy nainen eikä myöskään toinen pahennus, lentokoneessa esitettävä elokuva.

Suosittelemme