Hyppää sisältöön

Picasson alastonkuva nolostuttaa Skotlannissa

Picasso-näyttelyn mainos peitettiin Edinburghin lentokentällä. Kritiikki sai korvat punaisiksi kenttää hallitsevassa yhtiössä, ja päätös pyörrettiin.

Anniina Wallius

Skotlannin pääkaupungissa Edinburghissa on nolosteltu puolin ja toisin Pablo Picasson alastonmaalauksen vuoksi. Picasso-näyttelyn juliste Edinburghin lentokentällä peitettiin valkoisella muovilla, kun alaston nainen oli ollut joillekin kentän käyttäjille liian uskalias. Peittäjät joutuivat puolestaan nolostumaan ja perumaan päätöksensä ankaran kritiikin vuoksi.

"Alaston nainen punaisessa nojatuolissa" on yksi maalauksista, jotka ovat parhaillaan esillä Skotlannin modernin taiteen museossa. Lentokentällä kuva kuitenkin herätti useissa matkustajissa pahennusta, minkä vuoksi kentän päätöksentekijät päätyivät peittämään sen.

Vain mainoksissako sopii olla vähissä pukeissa?

Lentokentän päätös jäi päivän mittaiseksi: keskiviikkona kuva paljastettiin jälleen, kun kentälle oli sadellut kritiikkiä internetissä ja taidemuseo oli tuominnut päätöksen perin kummalliseksi.

– Tämän päivän mainoksissa on monenlaisia kuvia varsin vähäpukeisista naisista, eikä se ei herätä mitään huomiota. Mutta alastonmaalaus, jonka on tehnyt yksi maailman kuuluisimmista taitelijoista, onkin jostakin syystä häiritsevä ja se pitää poistaa, ällisteli Skotlannin kansallisgallerian pääjohtaja John Leighton.

Hänen hämmästystään lisäsi se, että sama alastonmaalaus mainosti Taten galleriasta lainassa olevaa näyttelyä aiemmin Lontoossa muun muassa maanalaisessa  eikä siitä tullut valituksia.

Edinburghin lentokenttää hallitseva yhtiö sanoo ottavansa matkustajien palautteen aina vakavasti, mutta myöntää, että tarkemmin harkittuna päätös ei ollut onnistunut. Yhtiö on pahoitellut aiheuttamaansa hämmennystä.

Modernin taiteen museossa Edinburghissa on esillä Picasson teoksia, jotka kertovat hänen yhteyksistään Britanniaan, sekä brittimaalauksia, joihin Picasso on vaikuttanut. Näyttely kestää marraskuun alkuun.

Suosittelemme sinulle