Hyppää sisältöön

Ahtisaari yhä esillä spekulaatioissa YK:n uudeksi Syyria-lähettilääksi

Presidentti Martti Ahtisaaren nimi on jälleen esillä YK:n uudeksi Syyria-lähettilääksi, kertovat uutistoimisto Reutersin lähteet.

Presidentti Martti Ahtisaari Ylen A-studion vieraana 8. elokuuta. Kuva: Yle
Teemu Juhola

YK:n ja Arabiliiton Syyria-lähettilään tehtävästä luopuneelle Kofi Annanille etsitään kulisseissa seuraajaa kiireellisellä aikataululla.

YK-lähteet ovat yksimielisiä siitä, että seuraajan on oltava yhtä arvovaltainen henkilö kuin Annan. Presidentti Martti Ahtisaaren nimi on ollut seuraajapohdinnoissa esillä, kertovat uutistoimisto Reutersin haastattelemat lähteet. Muita esillä olevia nimiä ovat muun muassa entinen EU:n ulkopoliittinen edustaja, espanjalainen Javier Solana ja Espanjan entinen ulkoministeri Miguel Angel Moratinos.  

YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon on neuvotellut Arabiliiton pääsihteerin Nabil Elarabyn kanssa Kofi Annanin seuraajasta, jotta diplomaattinen kanava pysyisi avoinna. Monet Reutersin YK-lähteet arvioivat, että jonkinlainen ilmoitus asiasta voisi tulla jo perjantaina.

Syyrian ajauduttua täysimittaiseen siaällissotaan on osa Reutersin haastattelemista diplomaateista kuitenkin yhä epäileväisempiä siitä, voiko uusikaan lähettiläs saada tilanteessa mitään aikaan.

- Kuka ottaisi tehtävän. Jos Annan ei onnistunut, kuka muu voisi onnistua, sanoi eräs diplomaatti. 

Kofi Annan totesi työnsä mahdottomaksi, koska YK:n turvallisuusneuvosto ei saa aikaiseksi vahvaa Syyria-päätöslauselmaa. Venäjä ja Kiina ovat veto-oikeudellaan kaataneet päätöslauselmaehdotukset. Umpikujaan ajautunut tilanne on johtanut pohdintoihin siitä, onko välittäjällä nykyisessä tilanteessa minkäänlaisia edellytyksiä toimia.  

Suosittelemme sinulle