Hyppää sisältöön

Elävä arkisto: Volmari Iso-Hollo joutui juoksemaan olympiatuplansa eteen ylimääräisen kierroksen

Suomalaisen kestävyysjuoksijan olympiaennätys sai vasta 76 vuoden jälkeen rinnalleen toisen estejuoksun tuplavoittajan.

Volmari Iso-Hollo Berliinissä 1936
Volmari Iso-Hollo juoksi kultaa 3000 metrin estejuoksussa Berliinin olympialaisissa 1936.
Jaakko Parkkinen

Iso-Hollon saavutusta korostaa se yksityiskohta, että ensimmäisen olympiakultansa eteen mies joutui juoksemaan ylimääräisen juoksukierroksen.

Sunnuntaina 3000 metrin estejuoksussa kenialainen Ezekiel Kemboi voitti uransa toisen olympiakullan. Ensimmäisensä kenialainen voitti kahdeksan vuotta sitten Ateenassa. Estejuoksun arvaamattomuudesta kielii se, että kenialainen on vasta toinen olympiatuplan saavuttanut estejuoksija. Ensimmäinen tuplakulta oli 76 vuotta suomalaisen Volmari Iso-Hollon nimissä.

Kaikki kunnia kenialaiselle Kemboille, mutta Iso-Hollon ennätys on edelleen yksi kovimpia yleisurheilun suomalaissaavutuksia. Lentävä suomalainen joutui nimittäin tuplavoittonsa eteen rehkimään ylimääräisen juoksukierroksen.

Iso-Hollon ensimmäinen olympiakulta tuli Los Angelesissa 1932. Suomalainen juoksi todellisuudessa 3460 metrin estejuoksun, koska ratavalvoja unohti soittaa kelloa viimeisen kierroksen merkiksi. Tarina kertoo, että toimitsija seurasi niin intensiivisesti samaan aikaan käytyä kymmenottelua, ettei ymmärtänyt suomalaisen saapuvan maalisuoralle. Ylimääräinen kierros ei kuitenkaan menoa haitannut, koska Iso-Hollo oli tällöin jo 80 metriä muita juoksijoita edellä. Uusi maailmanennätys jäi kuitenkin syntymättä yllättävän lisämatkan takia.

Iso-Hollo uusi olympiavoittonsa seuraavissa kesäkisoissa Berliinissä 1936. Tällöin hän lähti matkaan selvänä ennakkosuosikkina ja matkakin pysyi tällä kertaa kurissa. Uusi maailmanennätys oli tosiasia.

Iso-Hollon olympiauraa täydensivät 10 000 metrin hopea Los Angelesista ja pronssi Berliinistä.

Volmari Iso-Hollon olympiamenestys 1930-luvulta on kuunneltavissa Elävässä arkistossa.

Ville Matilainen

Suosittelemme sinulle