Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Sisustus noussut asuntomessujen hitiksi

Tänä vuonna asuntomessut keskittyivät vahvasti energia-asioihin, mutta monen messuvieraan huomio kiinnittyy kuitenkin sisustus- ja piharatkaisuihin. Vuosien mittaan messut ovatkin muuttuneet rakentajamessuista enemmän sisustusmessuiksi.

Lantti niminen nollaenergiatalo Tampereen asuntomessuilla 2012.
Lantti niminen nollaenergiatalo Tampereen asuntomessuilla 2012. Kuva: Lehtikuva
Antti Palomaa
Avaa Yle-sovelluksessa

Energiatehokkaita taloja, energiakustannuksista kertovia infotauluja ja puulämmitystä. Tampereen Vuoreksen asuntomessuilla on puhuttu paljon energia-asioista.

Moni messuvieras kiinnittää silti huomionsa ensimmäiseksi sisustukseen.

- Taloa emme enää tässä iässä rakenna, mutta sisustusratkaisuihin haemme vihjeitä, sanoo Kaarina Lindström Kemistä.

- Sisustus kiinnostaa eniten. Meillä on remonttikohde kotona. Meillä ei ole tällä hetkellä aikomustakaan rakentaa, sanoo Pirjo Hakala Urjalasta.

Jokaiselle on oltava jotakin

Järjestäjät uskovat, että viesti energiamääräysten tiukentumisesta on mennyt perille. Monille vain ovat ajankohtaisia muut asiat.

Pasi Heiskanen
Pasi Heiskanen Kuva: Lehtikuva

- Tämä kävijäkunta tietysti jakaantuu niin, että osa on kiinnostunut piharatkaisuista, osa ehkä tekee kylpyhuoneremonttia, ja osa rakentaa omakotitaloa, sanoo Suomen Asuntomessujen toimitusjohtaja Pasi Heiskanen.

- Vuosittain Suomessa muuttaa yli 800 000 ihmistä. Niinpä kiinnostuksen kohteet voivat liittyä ihan parketin valintaan tai tapettiratkaisuihin, Heiskanen jatkaa.

Vanhankin talon energiaratkaisut kiinnostavat

Asuntomessut ovat muuttuneet rakentajamessuista yhä enemmän sisustusmessuiksi. Lisäksi monia kiinnostaa uuden rakentamisen sijasta vanhan korjaaminen, niin myös messuille saapunutta isännöitsijää.

- Nimenomaan nämä energiaratkaisut ja niiden soveltaminen saneerausrakentamiseen on oma lajinsa uuden rakentamiseen verrattuna. Näihin tullaan varmasti lähivuosina paneutumaan, kun energian hinta nousee, sanoo lahtelainen isännöitsijä Eino Kousa.

Maalämpö unelmana

Energia-asioista erityisesti maalämpö tuntuu pyörivän monen mielessä.

- Maalämpö on ollut sellainen mitä on mietitty. Kyllä se on tärkeää, että löytyisi sopivat ratkaisut, sanoo Anni Järvistö Pirkkalasta.

- Maalämpö olisi unelma meilläkin kotona ja aurinkokennoja olisi kiva saada ja kaikkea tällaista omavaraista. Ne on sen verran arvokkaita, ettemme me ainakaan kaikkia kerralla saada, sanoo Pirjo Hakala.

Tampereen Vuoreksen asuntomessut päättyvät sunnuntaina. Järjestäjät sanovat olevansa tyytyväisiä, sillä kävijöitä on enemmän kuin viime vuonna Kokkolan asuntomessuilla

Suosittelemme sinulle