Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Syyriasta palannut Rauli Virtanen: Totaalisessa sodassa kaikki keinot käytössä

Syyriasta eilen Suomeen palannut toimittaja Rauli Virtanen vahvistaa tiedon, jonka mukaan Syyrian hallituksen vallassa on enää vain kolmasosa maasta. Homsissa hallituksen joukot ovat käyttäneet kaupunkilaisia ihmiskilpenä.

Toimittaja Rauli Virtanen vieraili Syyriassa ja tapasi sisällissodan jalkoihin jääneitä ihmisiä. Aamu-tv:n haastattelussa Virtanen kertoi muun muassa, mitä mieltä tavalliset ihmiset ovat maan tilanteesta.
Rosa Kettumäki
Avaa Yle-sovelluksessa

Toimittaja Rauli Virtanen vietti kymmenen päivää Syyrian sisällissodan keskellä. Hän vahvistaa Syyrian Jordaniaan loikanneen pääministerin Riyad Hijabin eilisen arvion siitä, että hallituksen vallassa on enää vain kolmasosa Syyriasta.

- Kyllä se pitää paikkaansa, sen perusteella mitä kuulin ja näin Damaskoksessa. Maan itäosa on lähes kokonaan Vapaan Syyrian armeijan hallinnassa. Armeijan joukot keskittyvät yhä enemmän varuskuntiin ja pyrkivät saartamaan näitä, Rauli Virtanen kertoo.

Hallituksen joukkojen eristäytyminen vahvistaa kapinallisten asemaa, koska se tarjoaa joukoille mahdollisuuden katkoa huoltoyhteyksiä tärkeiden kaupunkien väliltä.

Tilanne Syyriassa alkaa muistuttaa jo totaalista sotaa, jossa kaikkia keinoja käytetään. Kemiallisiin aseisiin ei kuitenkaan ole tartuttu.

- Edes hullu diktaattori ei lähde käyttämään kemiallista asetta suuressa asutuskeskuksessa kuten Aleppossa. Jos tuulet riistävät tilanteen hallinnasta, tappiot ovat hirvittäviä. Asiantuntijat totesivat, että hädän hetkellä hallitus saattaa iskeä kemiallisella aseella johonkin pieneen kylään, jossa todistettavasti on kapinallisia. Näin voidaan osana pelottelustrategiaa näyttää, että kemiallinen ase on olemassa, Virtanen summaa asiantuntijoiden arvioita.

Hallituksen joukot käyttävät Homsin asukkaita ihmiskilpenä

Virtanen haluaa myös painottaa sitä, että vaikka kapinallisia usein syytetään ihmiskilpien käyttämisestä, myös presidentti Al-Assadin joukot syyllistyvät samaan.

Syyrian kartta.
Kuva: Yle Uutisgrafiikka

- Homsin keskustassa on varuskunta, jossa on kolme eri aselajia. Sieltä pitkin päivää neljän viiden minuutin ajan tykki louskutti ja lähetti kymmenen kilometrin päähän Houlaan tykistön kranaatteja. Jos Vapaan Syyrian armeija olisi vastannut, niin varmasti olisi siviilejä paljon kuollut. Eli Syyrian armeija selvästi käytti Homisin asukkaita ihmiskilpenään, Virtanen sanoo.

Virtanen myös muistuttaa, että vaikka Vapaan Syyrian armeijan iskut eivät pääsääntöisesti kohdistu laajoihin siviilijoukkoihin.

- He eivät ole kovinkaan paljon järjestäneet suuria pommiräjähdyksiä asutuskeskuksissa, joissa siviilejä kuolee. He tekevät hyvin tarkkaan suunniteltuja ja toteutettuja iskuja, joissa menee puolustusministeri tai yleensä armeijan ja hallinnon edustajia, Virtanen kertoo.

Suosittelemme