Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Tuomioja: Uudet kaasuputkihankkeet ei turvallisuuspoliittinen asia

Ylen A-studio kertoi keskiviikkona, että Nord Stream-yhtiö haluaisi tutkia uusia putkilinjauksia, jotka kulkisivat Viron ja Suomen talousvyöhykkeillä.

Erkki Tuomioja.
Erkki Tuomioja. Kuva: EPA
Yle Uutiset
Avaa Yle-sovelluksessa

Ulkoministeri Erkki Tuomioja ei näe uusia Itämeren kaasuputkihankkeita turvallisuuspoliittisena kysymyksenä. Ylen A-studio kertoi keskiviikkona, että Nord Stream -kaasuputkiyhtiö haluaisi tutkia uusia putkilinjauksia, jotka kulkisivat Viron ja Suomen talousvyöhykkeillä.

Kaasuyhtiö on jättänyt työ- ja elinkeinoministeriöön hakemuksen uusia putkilinjoja koskevien tutkimusten tekemisestä. Hakemus jätetään lähiviikkoina myös Viroon. Virossa jo rakennettua kaasuputkea kritisoitiin aikoinaan ankarasti turvallisuuspoliittisista syistä.

Tuomiojan mukaan Suomessa suhtaudutaan mahdollisten lisäputkien rakentamiseen ennen kaikkea ympäristölupakysymyksenä.

- Itämeren alue on ympäristöllisesti erittäin haavoittuva, ja sen vuoksi se on se päällimmäinen kriteeri, jolla tätä arvioidaan.

Tuomioja sanoo, että kysymys on Venäjää ja Länsi-Euroopan markkinoita yhdistävästä putkesta, joka luo yhteisen intressin eli keskinäistä riippuvuutta. Tuomiojan mukaan Venäjä ei tee mitään kaasuputkella, jonka toisessa päässä ei ole varmoja ja halukkaita ostajia.

- Tiedän, että jossain halutaan nähdä tämä turvallisuuspoliittisena kysymyksenä, mutta sitähän se ei tietenkään ole.

Nord Stream on jättämässä lähiaikoina tutkimuslupahakemuksen myös Virolle. Viimeksi Viro kieltäytyi yhteistyöstä eikä antanut edes tutkia talousvesialueitaan, koska siellä nähtiin turvallisuuuspoliittisia ulottuvuuksia.

Tuomioja sanoo, ettei osaa arvioida, kuinka Viro suhtautuu tällä kertaa. 

- Se on virolaisten itsensä tietysti ratkaistava, mutta kyllä minä näkisin, että olisi varmasti Vironkin etujen mukaista, että suhtautuisivat siihen myönteisesti.

Suosittelemme