Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Turkulaisessa puutarhassa kasvaa banaaneja

Reino Saarelman rehevä puutarha Turun Peltolassa on eksoottinen. Puutarhaan ovat asettuneet kasvamaan niin palmut, banaanipuut kuin viikunatkin.

Reino Saarelma banaanipuunsa vieressä Turun Peltolassa
Kuva: Olga Pihlman/ Yle
Olga Pihlman
Avaa Yle-sovelluksessa

Punainen tupa ja perunamaa on suomalainen, kliseinen ihanne puutarhasta. Mutta nykymuotoon intohimoiselle puutarhurille sanonta voisi kääntyä: punainen tupa ja banaanipuu. Turkulainen Reino Saarelma on eksoottisten kasvien todellinen ystävä.

- Suomalaisten perinteisten kasvien lisäksi täällä on muun muassa bambua, alokaasiaa ja sitten tätä lempikasviani ruisunikkoa, kuvailee Saarelma.

Puiston äänimaailmakin tuo mieleen kaukomaat: suihkulähde heittää hennosti ilmaan vettä ja kanarianlinnut Tipi, Juta ja Eve visertävät. Elokuun sadetta kuivaa paahtava aurinko, joka on kuin tilattu eksoottiselle puutarhalle.

Haaveissa on aina ollut oma banaanipuu

- Kun olin lapsi, tätini toi Tukholmasta tuliaisiksi banaaneja. Se oli ensimmäinen banaani, jonka maistoin. Siitä lähti haave, että haluan vielä joskus oman banaanipuun, muistelee Saarelma.

Banaaneita Saarelmalla on ollut puutarhassa siitä asti, kun hän hankki oman siirtolapuutarhan Turusta. Nykyiset banaanipuut kuitenkin täyttivät vasta neljä vuotta.

- Neljän vuoden ikäisenä niihin pitäisi tulla ensimmäiset hedelmät. Tänä kesänä niitä ei nyt näyttänyt tulevan. Täytyy odottaa taas ensi kesään.

Talveksi turvaan taloon

Eksoottiset kasvit viihtyvät Turun kesässä, mutta talvea ne eivät kestä. Saarelma vie eksoottiset kasvit talvehtimaan Turun keskustan kaupunkiasuntoonsa.

- Vanhassa jugend-talossa on katolla kasvihuone. Vien kaikki lämpöä tarvitsevat kasvit sinne, ja vähän viileätä kestäville kasveille olen rakentanut oman paikan kasvihuoneen eteen, kertoo Saarelma.

Avoimet ovet sunnuntaina

Saarelman puutarha Peltolan Mansikkatie 93:ssa on yksi Turussa olevista, valtakunnalliseen puutarhapäivään osallistuvista puutarhoista. Ensimmäistä kertaa Suomessa järjestettävä tapahtuma haluaa edistää muun muassa puutarhaharrastusta ja -matkailua.

- Toivottavasti tästä päivästä tulisi ihan traditio. Olen itse käynyt joskus Ruotsin puutarhoissa, kun siellä oli tällainen vastaava teemapäivä, sanoo Saarelma.

Puutarhaan, Casa fragolaan, voi käydä tutustumassa sunnuntaina 19.8. klo 12-15.

- Toki tänne tuon ajan ulkopuolellakin saa sunnuntaina tulla käymään, mutta se täytyy muistaa, että auki oleva portti on merkki siitä, että tervetuloa, muistuttaa Saarelma.

Suosittelemme