Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 10 vuotta vanha

Hunajasato jäi heikoksi Etelä-Pohjanmaalla

Hunajasadon korjuu on päättymässä pohjalaisilla mehiläistarhoilla. Etelä-Pohjanmaan mehiläishoitajat kuvaavat satoa heikoksi, tosin alueellisia eroja on paljon.

Mehiläishoitaja työssään.
Kuva: YLE / Mari Latva-Karjanmaa
Päivi Rautanen
Avaa Yle-sovelluksessa

Muun Suomen tavoin kesän hunajasato jää vähäiseksi Etelä-Pohjanmaalla. Suupohjassa korjataan kohtuullinen hunajasato, mutta esimerkiksi Järviseudulla sato jää erittäin heikoksi.

Jopa nälkäkuolemia

Mehiläiset eivät lentäneet kylmällä ja sateisella säällä silloin, kun voikukat, villivadelmat ja maitohorsmat kukkivat parhaimmillaan. Sen sijaan rypsipeltojen lähellä sijaitsevista pesistä on satoa korjattua.

Heikoimmilla satoalueilla mehiläiset ovat jopa kuolleet nälkään pesässä.

- Pian alkaa pesien talvikuntoon laitto. Se on tehtävä huolella, vaikka huono satokesä harmittaakin. Hyvin talvehtinut pesä luo pohjat ensi kesän hunajatuotannolle, kertoo lappajärveläinen hunajantuottaja Vuokko Honkaniemi Etelä-Pohjanmaan mehiläishoitajat ry:stä.

Tarhaus kiinnostaa

Etelä-Pohjanmaalla toimii toistasataa mehiläistarhaajaa - osa isompia, osa pienempiä. Maakunnassa on koulutettu tänä vuonna uusia tarhaajia, joita on Vuokko Honkiniemen mukaan tulossa alalle runsaasti.

- Aivan nuoretkin, noin viisitoistavuotiaat, ovat kiinnostuneet tarhauksesta, Vuokko Honkaniemi iloitsee.

Suosittelemme sinulle