Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Yli 24 kiloa vaatetta menee roskiin kaapistasi vuosittain

Suomessa syntyy vuosittain noin 120 miljoonaa kiloa tekstiilijätettä. Vaatevalmistajien vastuun lisäksi pitäisi puhua myös ostajien vastuusta.

Vaatteita pinossa silityslaudalla
Kuva: Mari Vesanummi / Yle
Mari Vesanummi
Avaa Yle-sovelluksessa

Vaatevalmistaja Nanso haluaa kiinnittää kuluttajien huomion vaatteiden kiihtyvään kiertoon. Nanso Group Oy:n vastuullisuusasiantuntija Satumaija Mäki kertoo, että Suomessa vaatteista vain neljännes päätyy kiertoon, koska kierrättäminen ei ole suurista luvuista huolimatta kustannustehokasta.

- Voidaan miettiä paljonko niitä ostetaan, jos noin paljon päätyy vuosittain jätteeksi? Tämä on sekä alkupään että loppupään ongelma, Satumaija Mäki sanoo.

Turvapaikanhakijat pukeutuvat kotimaiseen

Vanhat Nansot tekevät hyvää -kierrätyskampanjan aikana kuluttajat voivat palauttaa vanhoja, ehjiä ja puhtaita nansojaan Nanso Groupin myymälöihin. Yli 90 vuotta vaatteita valmistanut Nanso toimittaa kampanja-aikana kerätyt vaatteet hyväntekeväisyyteen Suomen Punaiselle Ristille. 

Tämä on sekä alkupään että loppupään ongelma.

Satumaija Mäki

- Kampanjan tarkoituksena on herättää kuluttajia ajattelemaan asiaa. Vaatteiden valmistajana haluamme testata, mikä on kuluttajien halu palauttaa vaatteita ja samalla haluamme myös tukea heikommassa asemassa olevia.

Vaatteet kohdennetaan Suomen Punaisen Ristin vastaanottokeskuksissa lupapäätöstä odottaville turvapaikanhakijoille - eri puolilta maailmaa kotoisin oleville naisille. Nansolla mietitään kierrätyksestä jo mahdollista pysyvää toimintamallia.

- Kierrätys hyvään tarkoitukseen toimii hyvänä avauksena. Jos innostusta löytyy, tästä saatetaan tehdä pysyvä käytäntö jolloin etsitään muitakin kohteita, vastuullisuusasiantuntija Satumaija Mäki sanoo.

Tiedostavien kuluttajien määrä on kasvussa

Suurin syy valtavaan vaatejätteen määrään lienee vaatteiden halpatuotanto Kaukoidässä ja edulliset vähittäishinnat.

- Vaatteita on helppo ostaa lyhyeen käyttötarkoitukseen, Satumaija Mäki sanoo.

Nanson vaatetuotanto nojaa vielä vahvasti kotimaiseen työvoimaan. Suomessa tehtaita on vielä Nokialla ja Torniossa. Puolet ompelutyöstä tehdään Tallinnassa. Nansolla uskotaan vielä vahvasti kotimaisen tekstiilin vetovoimaan.  Koko Nanso Groupin kotimaisuusaste yltää vajaaseen 60 prosenttiin.

- Tiedostavien kuluttajien määrä on jatkuvassa kasvussa. Lisäksi uskomme, että suomalaiset haluavat enenevissä määrin ostaa suomalaisia tuotteita, jotka ovat suomalaisten tekemiä, vastuullisuusasiantuntija Satumaija Mäki sanoo.

Suosittelemme