Hyppää sisältöön

Lastenreuma altistaa muille vakaville sairauksille

Lastenreumapotilaat sairastuvat muuta väestöä todennäköisemmin myös muihin vakaviin autoimmuunitauteihin. Lastenreuman ja diabeteksen yhdistelmä voi johtaa myös vakaviin psyykkisiin ongelmiin.

Kuva: Juha-Pekka Huotari / Yle

Diabeteksen ja lastenreuman yhdistelmä altistaa myös vakaville psyykkisille sairauksille. Väitöskirjan aiheesta tehnyt lääkäri toivoo, ettei lastenreumapotilaita päästetä syrjäytymään.

Lääketieteen lisensiaatti Heini Pohjankoski kävi väitöskirjaansa varten läpi Heinolan reumasairaalan potilaskertomuksia 1970-luvulta saakka. Lastenreumapotilailla ilmeni myös paljon muita vakavia sairauksia.

- Heille kertyy muita autoimmuunitauteja, joissa omat solut hyökkäävät omia soluja vastaan eivätkä bakteereja ja viruksia vastaan. Keliakia, diabetes ja kilpirauhasen vajaatoiminta ovat yleisempiä kuin muussa väestössä, kertoo Pohjankoski.

Syrjäytymisvaara on todellinen

Tutkijan yllätti tieto, että myös vakavia psykiatrisia ongelmia on lastenreumaa sairastavilla muuta väestöä enemmän. Lastenreumapotilaita uhkaa mm. syrjäytyminen, ellei sairastumisen henkistä puolta oteta hoidossa huomioon.

- Yleensä kaikki potilaat käyvät psykologilla kaksi tai kolme kertaa, kyllä heitä seurataan ja heillä on lieviä sopeutumisvaikeuksia. Mutta että vakavia psyykkisiä sairauksiakin on harmittavan paljon! Tämä on asia johon on kiinnitettävä tulevaisuudessa huomiota. Potilaiden syjäytyminen on estettävä, pohtii lääkäri.

Henkinen kuormitus ja sairastuminen voi olla seurausta vaikkapa kiusaamisesta. 

Vakavia psyykkisiä sairauksiakin on harmittavan paljon. Tämä on asia johon on kiinnitettävä tulevaisuudessa huomiota. Potilaiden syjäytyminen on estettävä.

lastenreumatologian osastonlääkäri Heini Pohjankoski

- Jos olet nuori ja sairas, olet erilainen. Onneksi nykyään hoito on kehittynyt, eikä esimerkiksi kortisonia käytetä niin kuin ennen. Lastenreumapotilaat eivät kulje täällä sairaalan käytävillä pyörätuolilla, vaan juoksevat, iloitsee lastenlääkäri.

Lastenreumaa ei enää vältttämättä näe potilaasta päällepäin, eikä 16-vuotias joudu eläkkeelle reuman seurauksena.

Lääkäri ei hoida yksin

Päijät-Hämeen keskussairaalan lastenreumalääkäri korostaa, että hoidon on oltava moniammatillista yhteistyötä. Lääkärihoito ei yksin riitä.

- Pitää olla hoitaja, fysioterapeutti, psykologi, toimintaterapeutti eli koko moniammatillinen tiimi lääkärin lisäksi. Kaikki mitä käytettävissä on, korostaa Pohjankoski.

Vanhempia hän kiittelee fiksuiksi ja tiedostaviksi. Pohjankoski on tyytyväinen, että Suomessa hoito on myös tasa-arvoista.

- Ja lapset ovat aivan ihania!

Heinolalainen Heini Pohjankoski väittelee tohtoriksi perjantaina Päijät-Hämeen keskussairaalassa Lahdessa.

Suosittelemme sinulle