Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

T-paidasta tilkuksi

Vanhat jo nuhruiset ja likaisetkin tekstiilit voi vielä hyödyntää. Näin uskotaan Varpaisjärvellä, missä on paikallisin voimin perustettu keskus, joka vastaanottaa kaikenlaisia tekstiilejä.

Kierrätystekstiilejä
Kuva: Anja Hiltunen / Yle
Marianne Mattila
Avaa Yle-sovelluksessa

Nyppyyntynyt T-paita ja kahvitahrainen pöytäliina kelpaavat vielä erinomaisesti jatkojalostukseen. Vähintäänkin niistä voi saada matonkudetta tai materiaalia tilkkuilijan käsitöihin.

Varpaisjärven Tekstiilikierrättäjät keksivät keinot hyödyntää järkevästi käytöstä poistetut vaatteet ja kaikenlaiset kodin tekstiilit.

-Teen tekstiileille ensin vetolujuustestin. Hapertuneillekin tekstiileille löytyy käyttöä, Sirpa Niskanen Tekstiilikierrättäjistä kertoo.

Varpaisjärveläiset Kaisa Pitkänen, Sirpa Niskanen ja vaatesuunnittelija Mirka Tuovinen perustivat Tekstiilikierrättäjät ry:n vuoden 2011 lopulla, ja käynnistivät tämän vuoden puolella yhdistetyn lajittelukeskuksen ja kierrätyspuodin toiminnan.

Varpaisjärven keskustassa toimiva keskus ottaa vastaan kaikenlaisia tekstiilejä ja lajittelee ne puodissa kilohinnalla myytäviin tai käsityönharrastajille, päiväkodeille, kouluille tai käsityöyrittäjille jatkokäyttöön meneviin.

Mirka Tuovinen ostaa puodista materiaalia ja valmistaa siitä lähinnä naisten ja lasten vaatteita.

Ei kaatopaikalle

Tekstiilikierrättäjien pieni kierrätyskeskus on täynnään käytöstä poistettuja tekstiilejä. Niskanen on löytänyt niille jatkokäytön niin tehokkaasti, että vain hyvin vähän siitä, kaikkein huonoimmat on vietävä kaatopaikalle tai poltettavaksi.

Yksi Tekstiilikierrättäjien tavoite onkin vähentää kaatopaikalle päätyvän tekstiilijätteen määrää. Ainoastaan uudet materiaalit, kuten goretex-tekstiilit ovat ongelmallisia hyödynnettäviä, Niskanen kertoo.

Tekstiilikierrättäjät haluavat myös innostaa ihmisiä hyödyntämään itse omat käytöstä poistamansa tekstiilit. Sitä varten he ovat alkaneet kerätä talteen kaikenlaisia kierrätysideoita kansioihin kierrätyspuotiin. Yhdistys järjestää myös kierrätystapahtumia.

Työtä kierrätyksen parista

Tekstiilien kierrättäminen voi tarjota monenlaisia työmahdollisuuksia muun muassa työrajoitteisille tai syrjäytymisuhan alaisille henkilöille.

-On nappien ja vetoketjujen irrottamista, lajittelua ja muita tehtäviä, Niskanen toteaa.

Jatkossa Tekstiilikierrättäjät etsiikin mahdollisuuksia työllistää tällaisia henkilöitä sekä saada toimintaan mukaan vapaaehtoisia.

Tekstiilikierrättäjät ry sai toimintansa käynnistämiseen hankerahaa Pohjois-Savon ELY-keskuksen maaseuturahastosta sekä EU:lta yhteensä 27 000 euroa.

Suosittelemme