Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Vaihto-opiskelu - opiskelua vai humalaista rälläystä?

Helsinkiläisen vaihto-opiskelijan inhorealistinen blogi Erasmus-kokemuksistaan hämmentää. Onko kansainvälinen opiskelijavaihto mitään muuta kuin tekosyy lähteä ulkomaille juhlimaan ja viettämään kosteaa elämää?

Ihmisiä klubilla.
Kuva: Simo Pitkänen / Yle
Niku Hooli
Avaa Yle-sovelluksessa

- Olen ollut humalassa 12 vuorokautta 13:sta.

Näin alkaa helsinkiläisen **Samin **Mä elän unelmaa -blogi, jossa hän kertoo elämästään Erasmus-vaihto-opiskelijana Prahassa. Samin tarinoiden perusteella vaihdossa ei tehdä juuri mitään muuta kuin juhlitaan ankarasti.

- Välillä täällä tuntuu vähän epätodelliselta. Mä oon ollut kolme viikkoa kännissä ja mun eka luento on tänään. Ja mä menen sille kännissä. Illalla mennään jollekin kannabisklubille ja sitten ollaan siellä kännissä ja pilvessä, Sami kirjoittaa blogissaan.

Varsinaiseen opiskeluun liittyviä päivityksiä Samin blogista ei juuri löydy. Hän antaa myös ymmärtää, että monet muut Erasmus-toverit ovat aivan yhtä innokkaita bailaajia kuin hän. Blogi on täynnä alatyylisiä viittauksia ja kuvia.

Helsingin Sanomien Nyt-liite teki Samin blogista jutun, ja jotkut kommentoijat ehtivät jo puolustamaan Erasmus-opiskelua.

- Toki tätäkin jengiä on, mutta omasta parin vuoden takaisesta Erasmus-jengistäni ehkä neljäsosa veti homman noin överiksi. Että en lähtisi rankasti yleistämään, sanoi juttua kommentoinut Otto Köngäs.

Onko Sami värittänyt blogiaan saadakseen tarinoista mehukkaampia? Tunnistatko sinä kirjoituksista oman Erasmus-aikasi?

Erasmus-vaihto-ohjelma täyttää tänä vuonna 25 vuotta ja laajenee pian myös Euroopan ulkopuolisiin maihin. EU:n tukeman ohjelman kautta on käynyt ulkomailla opiskelemassa tai työharjoittelussa jo kaksi miljoonaa korkeakouluopiskelijaa. Euroopan komission mukaan Erasmus "edistää opiskelijoiden kulttuurienvälisiä taitoja ja auttaa heitä itsenäistymään".

Millainen sinun Erasmus-kokemuksesi oli? Menikö aika opiskeluun vai juhlimiseen?

Suosittelemme sinulle