Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 10 vuotta vanha

Ruotsi ja Sveitsi ostavat uuden sukupolven Jas-hävittäjiä

Ruotsin hallitus on sopinut uuden sukupolven Jas Gripen -hävittäjän kehittämisestä. Sveitsi ostaa myös Jas-koneita ja jakaa samalla kustannuksia. Sveitsissä ei kuitenkaan olla yksimielisiä sopimuksen järkevyydestä.

Yrjö Kokkonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Ruotsi on solminut Sveitsin kanssa sopimuksen uuden sukupolven Jas Gripen -hävittäjistä. Sveitsi aikoo ostaa uusia Jas-hävittäjiä, kirjoittaa neljä Ruotsin hallituksen ministeriä Svenska Dagbladet -lehdessä.

Ministerien mukaan Ruotsin ilmavoimat hankkii 40 - 60 uuden sukupolven Gripeniä. Sveitsi on aikeissa ostaa 22 konetta.

Yhteistyösopimuksen mukaan maat jakavat koneiden huollon ja kehittämisen, samoin kuin lentäjien ja teknikoiden kouluttamisesta koituvat kulut.

Ruotsin ilmavoimat saavat tätä varten 300 miljoonaa kruunua ( vajaat 40 miljoonaa euroa) seuraavien kahden vuoden aikana ja sen jälkeen 200 miljoonaa vuodessa.

Uudistettu Gripen on määrä ottaa käyttöön vuonna 2023 ja sen uskotaan olevan ilmavoimien käytössä 20 vuoden ajan.

Svenska Dagbladetin kirjoituksen takana ovat Ruotsin pääministeri, kokoomusta edustava Fredrik Reinfeldt, kansanpuolueen opetusministeri Jan Björklund, keskustapuolueen elinkeinoministeri Annie Lööf sekä kristillisdemokraattinen sosiaaliministeri Göran Hägglund.

Heidän mukaansa uusi kotimainen hävittäjäkone turvaa Ruotsin puolustuksen ja edesauttaa maan osallistumista kansainvälisiin tehtäviin. Sopimus on myös tärkeä maan puolustusteollisuudelle, joka alihankkijat mukaanlukien työllistää 100 000 ihmistä.

Sveitsissä sopimus herättää kuitenkin kiivasta keskustelua. Neue Zürcher Zeitungissa FDP-puolueen puheenjohtaja Philipp Müller sanoo, ettei Gripen täytä sille asetettuja vaatimuksia. Vapaat demokraatit eivät tule hyväksymään sopimusta, hän arvelee.

Suosittelemme sinulle