Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Paluumuutto vaatii rohkeutta, mutta rakkaus ja juuret vetävät

TV2:n uusi tosi-TV-sarja kertoo kaupungista maalle Pohjois-Karjalaan muuttaneista ihmisistä.

Paluumuutto on yleistynyt. Paluumuuttajista Tosi-TV-sarjan luoja Minna Dufton sekä Pohjois-Karjalaan pääkaupunkiseudulta muuttanut pariskunta Hermanni Nieminen ja Sanne Seppälä kävivät Aamu-tv:n vieraina.
Satu Nurmio
Avaa Yle-sovelluksessa

Muuttoliike eri puolilla Suomea on kääntymässä. Muuttotappiolliset alueet vetävät paluumuuttajia, ja syntyvyys lisääntyy. Tähän ilmiöön tarttuu uusi tosi-TV-sarja Paluumuuttajat TV2:ssa. Se seuraa Pohjois-Karjalaan takaisin muuttaneita suomalaisia. Sarja alkaa maanantaina kello 19.30.

Sarja lähti liikkeelle, kun sen ohjaaja Minna Dufton palasi Suomeen asuttuaan vuosia ulkomailla.

- Idea lähti oikeastaan siitä, että olen itsekin paluumuuttaja, olen muuttanut Englannista takaisin Suomeen. Olen itse kokoisin Pohjois-Karjalasta ja siellä tosiaan on väestö lähtenyt paluumuuton kautta kasvuun, sanoo ohjaaja Minna Dufton Ylen Aamu-TV:n haastattelussa.

Dufton huomasi, että kotiseudun paikallislehdet kirjoittelivat muuttoliikkeen kääntymisestä. Pohjois-Karjalassa oli vuonna 2009 ensimmäisen kerran 13 vuoteen muuttovoittoa, ja nyt syntyvyys on kääntynyt nousuun.

Rakkaus ja juuret

Muuttoon kotiseudulle on monia syitä, mutta Paluumuuttajat-ohjelmassa nähdään, että monet niistä ovat yhteisiä.

- Asiaa on tutkittukin, ja suurimmat syyt ovat rakkaus ja juuret. Ja nykyään tämä downshiftaus myös vetää sinne. Sarjassa sitten nähdään, hidastuuko elämä todella maaseudulla, sanoo ohjaaja Minna Dufton.

Yksi sarjan pareista ovat Pohjois-Karjalaan syksyllä 2004 palannut Hermanni Nieminen ja hänen Espoosta kotoisin oleva avovaimonsa Sanne Seppälä.

- Juu tutkittua tietoahan tämä: juuret ja rakkaus. Minulla se oli juuret ja oliskohan ollut rakkaus vai mikä, joka Sannen toi, sanoo Hermanni Nieminen Ylen Aamu-tv:n haastattelussa.

Hermanni Nieminen oli työskennellyt muotoilijana, vaihtoi alaa ja haki Kiteelle opiskelemaan agrologiksi. Pariskunta päätyi perustamaan kyläkaupan vuonna 2009. Hermanni Nieminen ajaa nyt myös kauppa-autoa.

- Jos oltaisiin työkkäriin menty asenteella, että mä haluan muotoilijan töitä ja mä ympäristöinsinöörin, niin oltaisiin varmaan vieläkin työttöminä, naureskelee Hermanni Nieminen.

Muutto vaatii pohdintaa

Ohjelman aikana perheet miettivät asuntolainoja, lasten tulevaisuutta, työtä, monia asioita. Yksi perheistä muuttaa ohjelman aikana Espoosta Joensuuhun.

- Tämä on aika pohtiva sarja. Jos joku kotisohvalla miettii paluuta kotiseudulleen, niin nämä asiat pyörivät mielessä, sanoo ohjaaja Minna Dufton.

- Avoimena ja rohkeana pitäisi vaan lähteä. Itse olen harmitellut, ettei ole aiemmin tehnyt sitä päätöstä, rohkaisee Hermanni Nieminen.

- Ja lähtö oli helpompaa, kun mietittiin aluksi, että muutetaan vain Hermannin opiskeluajaksi maalle, sanoo Sanne Nieminen.

Omat juuret ovat rakas aihe, ja kun sana levisi ohjelmanteosta, henkilöitä oli helppo löytää mukaan. Ohjaajakin on pohtinut omia juuriaan Pohjois-Karjalassa.

- Ehkä sitten mummona kiikkustuolissa istun siellä.

Suosittelemme sinulle