Hyppää sisältöön

Ilmari Nalbantoglu on Urpilaisen portinvartija

Kun media haluaa Jutta Urpilaiselta kommentin, Ilmari Nalbantoglun puhelin soi. Avustaja suodattaa myös valtiovarainministerille menevää tietoa. Ministerin on tiedettävä kaikki olennainen, mutta häntä ei saa kuormittaa turhalla tiedolla.

Ilmari Nalbantoglu on toiminut Jutta Urpilaisen avustaja vuodesta 2010. Kuva: Petri Kuikka / Yle
Ari Vihanta,
Petri Kuikka

Ilmari Nalbantoglu vertaa eduskunta-avustajan työtä sekatyömiehen hommiin. Karkeasti työn voi jakaa kahteen osa-alueeseen. Avustaja järjestää vierailuja ja tilaisuuksia eri yhteistyökumppaneiden kanssa ja järjestää medialle ministerin haastatteluaikoja.

Toinen rooli liittyy informaatiotulvan hallintaan. Ministerien ja kansanedustajien on oltava keskeisistä asioista kärryillä, mutta yksin he eivät pysty hallitsemaan tietotulvaa.

- Tarvitaan tällaista portinvartijaa väliin. Sitä hommaa tekevät ennen kaikkea eduskunta-avustajat. Selvitämme mitä ministerin olisi keskeistä tietää kun hän menee vierailulle tai tekee päätöksiä. Avustaja varmistaa, että ministeri tietää kaiken olennaisen, mutta ei joudu tutustumaan ylimääräiseen höttöön.

Esimies saa kiitosta Ilmari Nalbantoglulta tiedon hallinnasta.

- Opettaja osaa lukea läksynsä. Kaikki eivät kykene tai ehdi omaksumaan tietoa niin nopeasti kuin päätöksenteko vaatii. Jutalla ei ole koskaan ollut sellaista ongelmaa. Hän perehtyy hyvin asioihin ja pystyy omaksumaan ne, hän on hyvin tarkka.

Avustaja varmistaa, että ministeri tietää kaiken olennaisen, mutta ei joudu tutustumaan ylimääräiseen höttöön.

Nalbantoglu aloitti eduskunta-avustajan uransa vuonna 2008 Tuula Väätäisen avustajana. Jutta Urpilaisesta tuli esimies kaksi vuotta myöhemmin. Urpilaisen asema puolueen puheenjohtajana lisäsi jo työtaakkaa, mutta vielä isompi muutos oli kun Urpilaisesta tuli ministeri.

- Oppositiossa on hyvin erilaiset työvälineet politiikan tekoon.  Se on paljon mielipiteiden tuottamista yleiseen poliittiseen keskusteluun.

Urpilaisen kautta valtiovarainministerinä on leimannut eurokriisin hoito, se on työllistänyt paljon myös Nalbantoglua, vaikka avustaminen euroasioissa ei kuulu hänen työsarkaansa.

- Monta vierailua maakuntiin on peruuntunut, kun ministeriä on tarvittu Brysselissä.

Suosittelemme sinulle