Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Kesäsää tuhosi avomaan tillisadon

Rapujen keittäjät ja kurkkuja säilövät ovat tänä vuonna vaikeuksissa kun kruunutilliä saa etsiä kissojen ja koirien kanssa. Kaikki avomaalla kasvatettu tilli on menestynyt huonosti tänä kesänä. Tuoretta tilliä on vaikea korvata, mutta joitakin konsteja on.

Tilliä
Kuva: YLE
Ari Vihanta,
Yle Uutiset
Avaa Yle-sovelluksessa

Esimerkiksi Kokkolassa kruunutilliä ei saanut perjantaina kaupungin kolmesta suuresta marketista, myös torilta tilliä oli turha etsiä.

Erityisesti kruunutillin laatu on ollut viime vuosiin verrattuna kehnompaa. Pietarsaarelaisen tukkukaupan Fresh Servantin tuotepäällikkö Sune Snellman kertoo, että tillin tarjonta on ollut huomattavasti heikompaa tänä vuonna. Välillä on ollut jopa pulaa tillistä.

- Kruunutillin laatu on ollut huomattavasti heikompaa viime vuoteen nähden, sanoo puolestaan Kokkolan Prisman myyntipäällikkö Antti Korpela.

Kälviäläiseltä Salon puutarhalta Mauri Salo uskoo huonon ilman vaikuttaneen tillisatoon.

- Tillivuosi on huono, koska kesä on ollut jonkin verran viileä ja sateinen. Varsinkin avomaaviljelmillä tillikylvökset eivät ole tänä kesänä kasvaneet mihinkään päin, eivätkä ne ole juuri nousseet maastakaan.

Tuoreen tillin makua on vaikea korvata.

- Vanha isoäidin keino on korvata kruunutilli mustaherukan lehdillä jos pensaasta löytyy vielä hyväkuntoisia lehtiä. Kaupoista löytyy myös säilöntäaineita, joissa on kaikki mausteet mukana, opastaa Airi Syrjälä Keski- ja Etelä-Pohjanmaan Martoista,

Säilöjille on tarjolla myös valmiiksi maustettuja väkiviinaetikoita, joihin tarvitsee lisätä vain vesi ja suola.

- Mikään ei ole kuitenkaan niin hyvää kuin tuore tilli. Jos sitä ei löydy, kannattaa miettiä, että korvaako sitä millään, sanoo Syrjälä.

Suosittelemme sinulle