Hyppää sisältöön

Polttopuut katoavat laavuilta

Puuvarkaudet ja ilkivalta ovat saaneet monet vapaaehtoiset harkitsemaan luopumista retkeilijöille tarkoitettujen levähdyspaikkojen puuhuollosta.

Laavu
Kuva: Pasi Takkunen/ Yle
Tuomas Hirvonen,
Maisa Veräjänkorva

Moni satunnainen retkeilijä ja makkaranpaistaja kohtaa ylläpidetyksi tiedetyillä retkeilypaikoilla ikävän yllätyksen, kun polttopuita ei ole lainkaan. Esimerkiksi Pohjois-Pohjanmaalla Haukiputaan Virpiniemessä puuvarkaat ovat osoittaneet poikkeuksellista röyhkeyttä.

- Ensimmäisen puuvarkauden jälkeen asensimme liiteriin oven ja lukon. Hyvin pian puut katosivat jälleen, kun ovi oli nostettu saranoiltaan. Estettyämme oven nostamiset puukato jatkui. Kaiken kruunasi se, että varas oli asentanut oveen oman lukkonsa, päivittelee Runtelin laavua ylläpitävän Haukiputaan Ladun puheenjohtaja Hannu Liljamo.

Ongelmaan vaikea puuttua

Kaiken kruunasi se, että varas oli asentanut oveen oman lukkonsa.

Hannu Liljamo

Teiden läheisyydessä olevat laavut ovat erityisesti varkaiden suosiossa. Esimerkiksi Kiimingissä suositun Koitelin kosken laavulla puiden tuontia on alettu säännöstellä varkauksien vuoksi. Varkaiden lisäksi ongelmia aiheuttavat mottikaupalla puita polttavat illanviettäjät.

Puuhuollosta vastaavat vapaaehtoiset ja kunnat ovat ongelman edessä varsin voimattomia.

- Riistakameraa tai vastaavaa valvontaa on ehdotettu, mutta kyllä tässä alkaa into laantua. Olemme harkinneet vakavasti puuhuollosta luopumista, mutta vielä jatkamme ainakin toistaiseksi, Hannu Liljamo sanoo.

Suosittelemme sinulle