Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 10 vuotta vanha

Ylipainoiset lapset alttiita sappikiville

Ylipainoon liittyvät taudit voivat iskeä ikään katsomatta, yhdysvaltalaistutkimuksesta ilmenee.

Annemari Anttila
Avaa Yle-sovelluksessa

Ylipainoisille ja lihaville lapsille kehittyy tavallista herkemmin sappikiviä, vaikka sappikiviä on pidetty lähinnä aikuisten vaivana. Riski ei ole kovin suuri, mutta yhdysvaltalaistutkijoiden havainto on huolestuttava osoitus siitä, miten ylipainoon liittyvät taudit voivat iskeä ikään katsomatta.  

Yhdysvaltalaisten tutkimuksessa sappikivien todennäköisyys suureni mitä enemmän liikakiloja lapsella tai nuorella oli. Suurimmillaan sappikivien riski oli kahdeksankertainen verrattuna normaali- tai alipainoisten riskiin. Tämä havaittiin erittäin ylipainoisilla tytöillä. Tyttöjen sairastumisriski oli muutenkin suurempi kuin poikien, tutkijat havaitsivat.

Aikuisilla lihavuus on merkittävä sappikivien riskitekijä, joten on uskottavaa, että sama mekanismi koskee myös lapsia ja nuoria. Tutkimuksessa käytettiin 510 000:n 10–19-vuotiaan lapsen ja nuoren terveysrekisteritietoja.

Sappikiviä syntyy, kun sapen aineosat kiteytyvät sappirakossa seisovassa sappinesteessä. Monilla sappikivet ovat oireettomia, mutta osalla ne aiheuttavat äkillisiä vatsakipuja, pahoinvointia ja oksentelua. Jos oireet toistuvat ja jatkuvat, sappikivet saadaan kuriin poistamalla sappi ja sappikivet leikkauksessa.

Tutkimus julkaistiin tieteellisessä Journal of Pediatric Gastroenterology & Nutrition -lehdessä.

Suosittelemme sinulle