Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Puutarha on aika laittaa talvikuntoon

On aika valmistaa puutarhat talven varalle, kertoo perinteisen puutarhayhdistyksen puheenjohtaja Arja Sarkanen. Esimerkiksi kasveja ei kannata enää innostaa kasvuun käyttämällä kompostimultaa.

Puutarhassa on suihkulähde ja patsas.
Arja Sarkasen puutarhassa on muun muassa pieni mylly ja suihkulähde. Kuva: Kirsi Partanen / Yle
Niklas Joki
Avaa Yle-sovelluksessa

Kuusankosken puutarhayhdistyksen puheenjohtaja Arja Sarkanen patistaa puutarhojen viherpeukaloita huolehtimaan kasvien kunnollisesta talvehtimisesta. Elokuun lopun ensimmäisiä asioita syyslannoitus.

- Syyslannoituksesta ei kannata lintsata. Se on hyvin tärkeää etenkin hyötykasveille, perennoille ja ruusuille, Sarkanen kertoo.

Marjapensaiden ja hedelmäpuiden alle laitetaan rakeita. Siinä pitää käyttää fosforilannoitetta.

- Kompostimultaa ei tule käyttää tällä hetkellä, koska se aktivoi kasvua. Kasvien pitää valmistautua nyt syksyyn ja talvilepoon, jotta ne jaksavat tehdä ensi kesänä paljon satoa ja upeita kukkia.

Kompostin voi tyhjentää pusseihin ja varastoida. Kompostitavaraa voi levitellä pensaiden ja puiden juurille seuraavan kerran aikaisintaan loppusyksystä.

Omenat, luumut ja kriikunat alkavat olla valmiita poimittaviksi. Sarkanen muistuttaa, että myös sadonkorjuussa on hyvä pitää mielessä tulevat kukinnot. Esimerkiksi mädät omenat pitää hävittää.

- Mädäntyneitä omenoita ei saa laittaa kompostiin, koska itiöt säilyvät siellä. Kasvien kuivat oksat voi myös leikata pois aina vuodenajasta riippumatta.

Kuusankoski on tunnettu puutarhoistaan

Arja Sarkanen puhuu vuosien kokemuksella. Puutarhuri edustaa perinteikästä yhdistystä, joka täyttää kohta 90 vuotta.

Mädäntyneitä omenoita ei saa laittaa kompostiin, koska itiöt säilyvät siellä.

Arja Sarkanen

Kuusankoski on tunnettu pitkään puutarhakaupunkina. Maineen juuret juontavat 1920-luvulle, jolloin Kymiyhtiö auttoi työntekijöitään perustamaan puutarhapalstoja.

- Kymiyhtiö aktivoi istuttamaan marjapensaista ja hyötykasveja pihoilleen. Sieltä kaikki sai alkunsa. Keltissä oli myös Aholan puutarhakoulu, Sarkanen kertoo.

Aholan puutarhakoulun hedelmätarhasta on lähtöisin myös kuusankoskelaisten oma omenalajike Aholan aikainen. 1900-luvun alun kuusankoskelaisviljelmissä hyötykasvit olivat pääosassa koristekasvien sijaan.

- Vuokraviljelypalstoilla ihmiset kasvattivat kaikenlaista syötävää, muun muassa perunaa ja vihanneksia. Ihmisiä opetettiin kasvattamaan niitä ja myös marjapensaita. Tuholaistorjunta oli siihen aikaan myös vahva käsite yhdistystoiminnassa.

Kuusankosken puutarhayhdistys juhlii viikonloppuna 90-vuotista taivaltaan. Menneiden vuosien muistelua varten on järjestetty kutsuvierastapahtuma sekä kaikille avoin juhlanäyttely, joka avataan Kuusankoskitalolla sunnuntaina.

Suosittelemme