Hyppää sisältöön

Huviloiden puolustajat arvostelevat Helsinkiä lyhytnäköisyydestä

Helsingin aikeet myydä arvohuviloitaan eivät miellytä kaikkia. Iso määrä suojeltuja puuhuviloita on siirtymässä yksityiseen omistukseen, koska kaupungilla ei ole varaa remontoida ja ylläpitää niitä itse.

1892 valmistunut Tomtebon huvila Meilahdessa jäi vuosi sitten tyhjilleen eikä uutta vuokralaista ole löytynyt. Nyt huvila on kaupungin myyntilistalla.

Kun Kallahdenniemen kynnästä kävelee tarpeeksi pitkälle ja uskaltaa nostaa tielle asetetun puomin, pääsee sadan vuoden takaiseen kesäparatiisiin keskellä Natura-aluetta. Punamultainen Villa Kuhlefelt ei ole huvilaksi pramea, vaan muistuttaa vauraampaa saaristolaisrakennusta.

Helsingin kiinteistölautakuntaan kuuluva Kirsi Pihlaja (vas.) aikoo katsastaa, minkälaisesta omaisuudesta kaupunki haluaa päästä eroon.

- Olen vaikuttunut. Tämä on söpö paikka! Olkootkin matalat huoneet, mutta minä uskon, että täällä voisi olla vaikka mitä. Tätä on entisöity ihan 2000-luvun lopulla, joten kunto on hyvä.

Hienot huvilat tyhjillään

Villa Kuhlefeltin viimeisin vuokralainen pettyi, kun ei saanut lupaa rakennuttaa laituria vesibusseille huvilan rantaan. Se olisi ollut ilmeisesti ainoa keino saada asiakkaita ravintolaan, jonka hän aikoi rakennukseen perustaa.

- Täällä kun on paljon noita piharakennuksia ja sauna, niin voisin nähdä paikan leirikeskuksena tai kurssipaikkana. Miksei täällä voisi käydä vanhuksia tai koululaisia?

Vuokralaisia ei kuitenkaan aktiivisesti etsitä tänne. Kaupunki myy huvilat, sillä sen pitää vähentää korjausvelkaa 300 miljoonalla eurolla, toimitilapäällikkö Markku Metsäranta kertoo.

- Meidän on pakko luopua niistä tiloista, jotka eivät kuulu ydintoimintoihimme. Meidän on siis valittava, mitkä talot me pidämme kunnossa: laitamme etusijalle sairaalat, terveyskeskukset, koulut, päiväkodit ja vanhustenhuollon.

Helsingin toisella laidalla Meilahdessa oleva Tomtebon huvila jäi tyhjäksi vuosi sitten, kun Seurasaarisäätiö siirsi sieltä kahvilansa saaren puolelle. Seurasaaren ystävien puheenjohtajan Miika Laurialan mielestä myyntiaikeet pitäisi jäädyttää heti.

Vanhat rakennukset kertovat meille menneisyydestä, mutta ovat myös osa helsinkiläisten arkea. Ei kaikkea voi pistää lihoiksi.

Miika Lauriala

- Näin keskeinen kohde pitää säilyttää. Vanhat rakennukset kertovat meille menneisyydestä, mutta ovat myös osa helsinkiläisten arkea. Ei kaikkea voi pistää lihoiksi.

Myytyä huvilaa ei saa takaisin

Laurialan mielestä Tomtebossa toimisi hienosti kansankulttuurikeskus. Rakennuksesta kiinnostuneita yhdistyksiä ovat ainakin alkuperäiskasveja ja -eläimiä vaaliva Maatiainen ja Uudenmaan kansanmusiikkiyhdistys. Niillä ei ole varaa vuokraan.

- Kaupunki on pyytänyt ainakin 1300 euron kuukausivuokraa tästä. Jos halutaan Helsinkiin elävää kulttuuria ja toimivia virkeitä kulttuuritahoja, niin jollain tavalla niitä pitäisi myös tukea. Helpoin tapa on tulla vastaan vuokrissa.

Myytäviä kiinteistöjä kaupungissa on tilakeskuksen mukaan viitisenkymmentä. Toimitilapäällikkö Metsäranta sanoo huomauttaa, että kaupunki ei hinkua myynnistä saatavia euroja vaan haluaa suunnata kunnossapitorahat muualle.

- Ymmärrämme sen, että jotkut ovat näihin pientaloihin rakastuneet. Sitä emme ymmärrä, miten vaikeaa niistä on luopua, eiväthän ne mihinkään katoa kuin. Kaupungilla ei ole mahdollisuutta pitää niitä riittävässä kunnossa.

Kirsi Pihlajan mielestä kaupunki voisi remontoida Villa Kuhlefeltin kaupunkilaisten käyttöön.

Voimme myydä sen jollekulle kivaksi kesämökiksi miljoonalla, jonka jälkeen se on ikiajoiksi menetetty.

Kirsi Pihlaja

- Tai sitten voimme myydä sen jollekulle miljoonalla kivaksi kesämökiksi, jonka jälkeen se on ikiajoiksi menetetty, Pihlaja pohtii.

Metsärannan mukaan huviloiden vuokratuottojen ja hoitokustannusten jälkeen rahaa jää niin vähän korjauksiin, että korjauksia ei voi tehdä.

Suosittelemme sinulle