Hyppää sisältöön

La Kalassa oopperan kynnys madaltuu

Ooppera on tullut tänä kesänä tavallista tutummaksi Sumiaisissa. Harrastusta on vauhdittanut kylän keskelle keväällä avattu yksityinen oopperatalo.

Henna-Riikka Peltola (vas.), Eeva Kähärä ja Marie Finne-Bray hauskuttavat yleisöä Mozartin Cosi fan tutten kamariversiossa Sumiaisissa.
Kuva: Yle
Virpi Kotilainen

Sumiaisissa virinneen taidemusiikki-innostuksen takana on paikkakunnalle reilut kaksi vuotta sitten muuttanut australialais-suomalainen pariskunta. Marie Finne-Bray ja Piers Bray haluavat osoittaa, että taidemusiikki sopii kaikelle kansalle.

Oopperalaulajakoulutuksen saanut pariskunta valitsi Sumiaisen asuinpaikakseen sattumalta. Talo kirkon kupeesta ostettiin sitä näkemättä, netti-ilmoituksen perusteella. Erityisesti Piers halusi kotikaupungistaan Melbournesta Suomeen.

- Tykkään Suomesta. Jo ensi visiittini jälkeen halusin jäädä tänne, mutta muuttoon meni kolme vuotta.

Marie muutti aikoinaan Australiaan opiskelemaan näyttelemistä, mutta valitsikin sitten lajikseen laulamisen. Oopperaharjoituksesta löytyi sitten puoliso, ja nyt tie on tuonut Keski-Suomeen.

Ensi-illasta jymymenestys

Koulutetut laulajat ovat esiintyneet Sumiaisissa ahkerasti muutostaan lähtien, mutta idea oopperasta kypsyi keväällä, kun Marie tapasi Jyväskylän ammattikorkeakoulun laulajaopiskelijoita.

- Ajattelimme, että pistetään pystyyn oikein kunnon show, Marie nauraa.

Keski-Suomen Kamariooppera muokkaa esitykset ja etenkin niiden kulkua helpottamaan kirjoitetut tekstit paikkakunnan elämänmenoon sopiviksi, vaikka musiikki on aitoa alkuperäistä. Alku on ollut kannustava toukokuun ensi-illasta lähtien.

- Odotimme ehkä kolmeakymmentä ihmistä, paikalle saapui 160, eikä kaikki halukkaat edes päässeet sisälle. Uskomaton jymymenestys, Marie päivittelee vieläkin liki neljän kuukauden takaista päivää, jolloin Cosi fan tutte esitettiin kaksi kertaa peräkkäin, että kaikki halukkaat pääsisivät katsomoon.

Oopperan helmiä lokakuussa

Pieni mutta ahkera muusikkoryhmä valmistelee jo uutta ohjelmistoa. Sumiaisissa kuullaan oopperan helmiä lied-konsertissa lokakuun alussa ja musikaalisävelmiä Oopperan kummituksesta marraskuussa. Marraskuun alussa oopperaa kuullaan myös Laukaan Tarvaalassa.

Suunnitelmissa on myös joulukonsertti, ja ennen sitä vielä mahdollisesti Vivaldin sävellyksistä koostuva musiikki-ilta.

Tekijöiden toiveena on saada oopperan kynnys mahdollisimman matalaksi:

- Jospa uusi sukupolvi alkaisi kiinnostua tästä taiteenlajista, ja kyllä sille näyttää olevan tilausta, Marie toteaa.

Marie myös opettaa laulua Äänekoskella, ja kiinnostus laulutunteihin on Sumiaisissakin kasvanut oopperaesitysten myötä.

Sydän on Sumiaisissa

Laulajapariskunta uskoo asettuneensa Sumiaisiin.

- Kyllä näyttää sille, että meidän ystävät ja meidän koti ja sydän on täällä, Marie kiteyttää.

Piersillä - sumialaisittain Pertsalla - on kuitenkin vielä painoalan yritys Australiassa, jossa hän piipahtaa välillä hoitamassa liiketoimiaan ja tapaamassa sukulaisia. Mies on käynnistänyt graafisen alan yrityksen myös Sumiaisissa.

Molempien sydän sykkii kuitenkin musiikille, ja toiveissa on, että elannon voisi hankkia kokonaan lalulamisesta. Piers ei sulje pois sitäkään mahdollisuutta, että tulevaisuudessa miestä voisi nähdä vaikkapa Tangomarkkinoilla.

JAMKista löytyneiden muusikkoystävien kanssa perustettu Keski-Suomen Kamariooppera lähtee mielellään myös keikoille järjestämään tarvittaessa vaikka gaalaillallisen.

Oopperan kynnyksen madaltaminen on yksi Marien keskeisistä tulevaisuudensuunnitelmista. Piers haaveilee kulttuuritarjonnan laajentamisesta omakotitalon siipeen kunnostetussa oopperatalossa.

Marie nauraa, että köyhiltä laulajilta loppui rahat kesken edellisessä remontissa, mutta kunhan budjetti sallii, oopperatalon remontti jatkuu. Ensimmäiseksi saliin aiotaan asentaa valot.

Pertsa toivoo, että La Kalassa voitaisiin tulevaisuudessa järjestää sumialaisille monenlaista viihdykettä.

- Kotikino, pieni tanssisali, oopperaa - kaikkea, Piers maalailee.

- Minä olen sanonut, että tänne voisi tulla myös Guggenheim, Marie nauraa.

Sumiaisissa kaikki on nimittäin mahdollista...

Suosittelemme sinulle