Hyppää sisältöön

Suomeen suunnitellaan positiivista luottorekisteriä

Kaikkien lainatietojen keräämisen uskotaan vähentävän ylivelkaantumista. Vastaava rekisteri on käytössä lähes kaikissa EU-maissa.

Luottokunta voi ilmoittaa luottokortin sulkemisesta myös tekstiviestitse. Kuva: Yle
Markus Tiittula

Suomessa kirjataan vain maksuhäiriöt, mikä lisää ylivelkaantumisen riskiä. Kuluttaja voi kerätä kymmeniä kulutusluottoja ja ylläpitää illuusiota maksukyvystä pitkäänkin, kunnes korttitalo lopulta romahtaa. Hallitus selvittääkin lähiaikoina, tulisiko Suomeen perustaa positiivinen luottorekisteri, jollainen on käytössä lähes kaikissa EU-maissa. Muun muassa Ruotsissa vastaava rekisteri on ollut jo 20 vuotta.

- Tilannetta on vaikea lähteä purkamaan siinä vaiheessa kun on kuutisenkymmentä pikavippiä ja tuhannen euron tulot. Jossain vaiheessa se peli olisi pitänyt jo puhaltaa poikki, sanoo Takuu-Säätiön toiminnanjohtaja Juha A. Pantzar.

Suomalaisten velkaongelmat lisääntyvät kiihtyvää vauhtia. Tämän vuoden alkupuoliskolla kirjattiin yli miljoona uutta maksuhäiriötä ja Takuu-Säätiön ylläpitämälle velkalinjalle on jo nyt tullut enemmän soittoja kuin koko viime vuonna. Iso ongelma on lainojen hoitaminen uusilla lainoilla.

Yksi apuväline olisi rekisteri, josta näkisi kuinka paljon lainaa ihmisellä jo on. Silloin kohtuuttoman lisälainan saaminen voisi olla nykyistä vaikeampaa.

- Meillä on tällä hetkellä kolmattakymmentä EU-maata, joissa kerätään positiivisia luottotietoja ja tutkimukset niissä ovat osoittaneet, että sillä on selkeästi vähentävä vaikutus ylivelkaantumiseen, Pantzar sanoo.

Tietosuoja ja kustannukset arveluttavat

Tilannetta on vaikea purkaa siinä vaiheessa kun on 60 pikavippiä ja tuhannen euron tulot

Juha A. Pantzar

Suomessa ideaa ovat kuitenkin tähän mennessä vastustaneet ainakin tietosuojavaltuutettu ja kuluttajavirasto.

- Olemme epäilleet sitä, että positiivisessa luottorekisterissä ovat mukana myös ne henkilöt, joilla ei ole mitään ongelmia. Siihen liittyy tietysti myös tietosuojaan liittyviä kysymyksiä. Lisäksi rekisterin ylläpito maksaa ja kulut saattavat tulla meidän kaikkien maksettavaksi, pohtii Kuluttajaviraston ylijohtaja Päivi Hentunen.

Hallitusohjelmaan on kirjattu, että positiivisen luottorekisterin perustamista pohditaan tällä hallituskaudella. Oikeusministeriön on tarkoitus käynnistää selvitystyö asiasta vielä tämän syksyn aikana.

Suosittelemme sinulle