Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Ruotsin kuningas ja maailman partiojohto vierailulla Turussa

Maailman partiosäätiö tutustuu Turussa suomalaiseen partiotoimintaan. Mukana on myös säätiön kunniapuheenjohtaja Ruotsin kuningas.

Kuningas Kaarle XVI Kustaa partioasu päällään kuuntelee suomalaisia partiolaisia.
Kuningas Kaarle XVI Kustaa. Kuva: Jussi Kallioinen / Yle
Petra Ristola
Avaa Yle-sovelluksessa

Turku on viikonloppuna kansainvälisen partiotoiminnan näyttämö. Partiojohtajat eri puolilta maailmaa pohtivat Turussa johtajakoulutuksen merkitystä. Arvovaltaisena kunniavieraana paikalla on myös Ruotsin kuningas Kaarle XVI Kustaa. Kuningas on ollut Maailman partiösäätiön kunniapuheenjohtaja vuodesta 1977 lähtien.

Kuninkaalle partio on lähellä sydäntä. Kuningas on ollut partiolainen vuodesta 1956. Ruotsin kuninkaan mukaan partio antaa hyödyllistä oppia partiotoiminnassa mukana olevalle.

- Jokainen meistä kantaa henkilökohtaisen vastuun huomisesta. Partio on hieno tapa varautua tulevaisuuden haasteisiin. Olen kiitollinen kaikille, jotka haluavat olla mukana edistämässä partiota maailmalla, kuningas kertoo säätiön Internet-sivulla http://worldscoutfoundation.org.

Maailman partiosäätiö (World Scout Foundation) on voittoa tavoittelematon instituutio, jonka päämaja on Genevessä Sveitsissä. Säätiö tekee tiivistä yhteistyötä Partioliikkeen maailmanjärjestön (WOSM) kanssa, jonka kautta säätiö edistää partioliikkeen kehittymistä maailmanlaajuisesti, etenkin maailman köyhimmissä maissa.

Kuningaspari Varvintorilla

Maailman partiojohto kokoontuu Suomessa ensimmäistä kertaa 60-luvun partiopoikien kansainvälisen maailmankongressin jälkeen. Jo tämä on suuri tunnustus suomalaiselle partiotoiminnalle. Suomessa partiolaisia on noin 60 000 ja Turun alueella on melko tiheä partiokeskittymä, sillä joka kymmenes alueella asuva nuori kuuluu partioon.

Lauantaina Varvintorilla yleisölle avautuu mahdollisuus tutustua kansainvälisen partiotapahtuman tunnelmaan kaupunkiin rakennetulle partioleirille. Leirialue on yleisölle avoinna kello 9.00–18.00. 

Kello 11.00 maailman partiolaisten johto tutustuu Varvintorille saapuneisiin partioaluksiin, ja heitä on mahdollisuus tässä yhteydessä valokuvata. Tarkkasilmäisimmät saattavat nähdä vilauksen Ruotsin kuningas Kaarle XVI Kustaasta ja kuningatar Silviasta.

Tapahtumassa puhutaan myös partion johtajakoulutuksen hyödyistä. Lauantaina Turun Sigyn-salissa pidettävässä seminaarissa keskustellaan johtamisesta.

Seminaarin avaa Ruotsin kuningas. Seminaarissa puheenvuoron käyttävät muun muassa Björn Wahlroos, Suvi-Anne Siimes ja Pekka Haavisto. Näkökulman partiolaisten roolista muuttuvassa maailmassa antaa partioliikkeen maailmankomitean jäsen Karin Ahlbäck, joka muuten on nuorin koskaan komiteaan valittu jäsen, ja ensimmäinen suomalainen.

Suosittelemme