Hyppää sisältöön

Vehviläisen asuntokaupoista ei nosteta syytteitä

Apulaisvaltakunnansyyttäjä katsoo, etteivät lahjusrikoksen tunnusmerkit täyty Finnairin toimitusjohtajan Mika Vehviläisen ja eläkeyhtiö Ilmarisen asuntokaupassa. Syytteitä eivät saa myöskään Harri Sailas, Timo Ritakallio ja Christoffer Taxell.

Finnairin toimitusjohtaja Mika Vehviläinen.
Finnairin toimitusjohtaja Mika Vehviläinen. Kuva: Yle
Yle Uutiset

Finnairin toimitusjohtaja Mika Vehviläinen ei joudu oikeuteen asuntokaupoistaan. Apulaisvaltakunnansyyttäjä Jorma Kalske ilmoitti maanantaina päätöksestään jättää syyte nostamatta.

Poliisi epäili Vehviläistä lahjuksen ottamisesta elinkeinotoiminnassa.

Ilmarisen toimitusjohtajaa Harri Sailasta ja varatoimitusjohtajaa Timo Ritakalliota epäiltiin lahjuksen antamisesta. Finnairin hallituksen entistä puheenjohtajaa Christoffer Taxellia puolestaan epäiltiin avunannosta lahjusrikoksiin. Myös he välttyvät syytteiltä.

Taustalla asuntokaupat

Viime vuonna eläkevakuutusyhtiö Ilmarinen osti Mika Vehviläisen 273 neliön kokoisen asunnon 1,8 miljoonalla eurolla. Ilmarinen vuokrasi asunnon Finnairille Vehviläisen työsuhdeasunnoksi. Finnair on Ilmarisen suuri eläkeasiakas.

Kauppakirjan mukaan Mika Vehviläisellä on asuntoon etuosto-oikeus, mikäli Ilmarinen haluaa myydä asunnon Vehviläisten siinä asuessa.

Samana päivänä kun asuntokaupat tehtiin, ilmoitti Ilmarinen lähtevänsä osakkaaksi Nordic Global Airlines -lentorahtiyhtiöön.

Poliisi epäili, että asuntokaupoilla oli vauhditettu Ilmarisen pääsyä lentorahtiyhtiön osakkaaksi.

Syyttäjä: Asuntokauppa tehty avoimesti

Syyttämättäjättämisen peruste on se, että asuntokauppa oli tehty avoimesti Finnairin hallituksen tietoisuudessa. Tarkoituksena oli ollut järjestää Mika Vehviläisen toimitusjohtajasopimuksen sisältämä asuntoetu.

Syyttäjän ratkaisun mukaan ei ole ilmennyt, että Ilmarinen olisi maksanut Vehviläisen asunnosta ylihintaa, tai että kauppa olisi tehty muuten poikkeuksellisen edullisilla ehdoilla Vehviläiselle. Syyttäjä toteaa, että asuntokauppa ei ole loukannut Vehviläisen ja Finnairin välistä luottamussuhdetta.

Ratkaisussaan syyttäjä toteaa, että Ilmarisessa eri henkilöt ovat päättäneet asuntokaupasta ja lentorahtiyhtiö Nordic Global Airlinesiin osallistumisesta. Rikostutkinnassa epäiltiin, että Vehviläinen olisi Finnairin toimitusjohtajan tehtävässään suosinut Ilmarista hyväksymällä sen osakkaaksi Nordic Global Airlinesiin Ilmariselle edullisilla ehdoilla.

Syyttäjän ratkaisun mukaan lahjomisesta epäiltyjen Harri Sailaksen ja Timo Ritakallion osuus on ollut asuntokaupoissa vähäinen. Myöskään lahjuksen ottamisesta elinkeinotoiminnassa epäilty Vehviläinen ei ole syyttäjän mukaan ollut aktiivisessa roolissa Nordic Global Airlinesin perustamisessa.

Lentorahtiyhtiön omistusjärjestelyihin on esitetty olleen Finnairin kannalta liiketaloudelliset perusteet. Ilmarisen kannalta kysymyksessä on ollut yksittäinen sijoitus, joka on ollut sen kokoon ja tuottoon nähden vähäinen, selviää syyttäjän päätöksestä.

Suosittelemme sinulle