Hyppää sisältöön

Sailas: Suomi ollut eurokriisin aikana pakkotilanteissa

Valtiosihteerin mukaan Suomi on pakkopäätöstilanteissa joutunut luovuttamaan valtaansa Brysseliin.

Valtiosihteeri Raimo Sailaksen mukaan Suomi on ollut eurokriisin aikana pakkotilanteissa, joissa Suomen intressien kannalta kielteinen kanta olisi ollut perusteltua, mutta ei ole käytännössä ollut mahdollista.

Sailas toteaa Ylen A-studiossa, että Suomi ei ole vielä menettänyt koko budjettivaltaansa Brysseliin. Valtiosihteerin mielestä myöskään suvereniteetin kaltaisia asioita ei saisi joutua ratkaisemaan "tällaisessa pakkopelitilanteessa".

- Nyt yli kahden vuoden ajan ollaan oltu tilanteessa, jossa on eurokriisin alla jouduttu hyvin nopeasti tekemään päätöksiä, joilla saattaa olla syvällisiä merkityksiä Suomen kansalliseen itsemääräämisoikeuteen, eritoten eduskunnan budjetti- ja verotusvaltaan, Sailas sanoo.

Sailas toteaa, että liittovaltion suuntaista kehitystä on tapahtunut koko kriisin ajan ja sama suuntaus jatkuu. Hänen mukaansa Euroopassa on vahvoja voimia, jotka ovat julkisesti ajaneet sitä, että unionista tulisi liittovaltio.

- Sellaiseen kehitykseen ei pidä mennä, ellei sitä ole perusteellisesti harkittu ja keskusteltu.

Sailaksen mukaan eurokriisin pahimmat odotukset ovat toteutuneet. Hänen mukaansa kriisi ei ole ohi, eikä se tule olemaan sitä vielä vuosikausiin.

Torstaina syntymäpäiväänsä viettävällä valtiosihteerillä on vielä vuosi työaikaa jäljellä ennen eläkkeelle siirtymistä, mutta hän toteaa, ettei aio olla virassaan viimeiseen päivään saakka.

Suosittelemme sinulle