Hyppää sisältöön

19 miljoonaa vailla ruokaa Sahelissa

Sahelin alueella noin 19 miljoonaa ihmistä tarvitsee ruoka-apua. Punainen Risti jakaa ruoka-apua noin miljoonalle ihmiselle Sahelin alueen kahdeksassa maassa yhteistyössä WFP:n kanssa.

Sira Benja odotti siskonpoikansa kanssa ruokakuponkeja Punaisen Ristin jakelupisteessä Tambacoundan koululla Senegalissa. Kuva: Andreas von Weissenberg

Sahelin alueella tarvitaan ruoka-apua, sillä viime vuonna sadekausi alkoi tavallista myöhemmin ja monin paikoin sato menetettiin kokonaan. Sira Benja odottaa vuoroaan Tambacoundan koululla. Käynnissä on Senegalin Punaisen Ristin ruokakuponkijakelu, jonne Benja on saapunut vuoden ikäisen siskonpoikansa kanssa. Pienokainen kulkee mukana selässä siniseen froteepyyhkeeseen käärittynä.

- Olen leski ja kolmen lapsen äiti. Siskollani oli vaikeuksia ruokkia poikaa, joten otin hänet huollettavakseni, Benja kertoo.

Söin viimeksi vuorokausi sitten huonolaatuista riisiä.

Sira Benja

Nyt Benja on joutunut turvautumaan ulkopuoliseen apuun, sillä hänen pieni maapähkinäsatonsa jäi viime vuonna niukaksi, koska sateet tulivat liian myöhään. Mitään ei jäänyt talvivarastoon ja kevät on mennyt kituuttaen.

- Söin viimeksi vuorokausi sitten huonolaatuista riisiä, Benja kertoo.

"En ole eläissäni nähnyt näin vaikeaa tilannetta"

Senegalin Punainen risti valitsee avunsaajat koluamalla kylät ja kyselemällä kylien johtajilta kuka tarvitsee apua kipeimmin. Yksistään Tambacoundan alueella 16 000 perhettä saa ruokakupongin. Koko Sahelin alueella ruokaa jaetaan miljoonalle avunsaajalle, jotta nälkäkatastrofilta vältyttäisiin.

Ruokakuponki auttaa pääsemään pahimman yli. Sillä kyläläiset voi ostaa riisiä, hirssiä, maissia, suolaa, sokeria ja ruokaöljyä. Sen pitäisi riittää siihen saakka kunnes tämän vuoden sato kypsyy.

- En ole eläissäni nähnyt näin vaikeaa tilannetta. Ihmisillä ei ole syötävää eikä rahaa ruokaan. Kaikki kylän 150 perhettä tarvitsevat apua, kertoo Tambacoundan kylän päällikkö Mamadou Jao.

Tambacoundan torilla kauppa käy, mutta ihmisten ostovoima on heikentynyt viime vuoden katokauden jälkeen. Ruokakriisi on vaikuttanut kaupankäyntiin ja monet kauppiaat joutuvat myymään ruokaa entistä useammin velaksi.

Pienviljelijät velkaantuneet pahoin

Jotkut pienviljelijät ovat velkaantuneet niin pahasti, että ovat joutuneet myymään karjansa ja työkalunsa. Samaan aikaan kun Punainen Risti jakaa ruoka-apua, se lahjoittaa myös työkaluja ja siemeniä. Nioron kylän miehet kävivät hakemassa paketin, joka sisältää haravan, lapion, hakun, kirveen, vesurin, kuokan ja hansikkaat.

- Minulla ei ollut työkaluja eikä siemeniä, perheemme todellakin kärsi. Yritimme löytää markkinoilta hanttihommia ja yrittää jotenkin saada rahaa elämiseen, kertoo Ali Ndau.

Hän viljelee maissia, maapähkinöitä ja hirssiä ja jakaa normaalivuosina työkalut naapureidensa kanssa. Kulunut vuosi on kuitenkin ollut ennennäkemättömän rankka. Kuten useimmat kyläläiset, Ndaun perhe syö vain yhden aterian päivässä.

Vaikka Ndau oli tyytyväinen saadessaan kunnon työkalut, lopulta vain sateen tulolla on merkitystä.

- Jos sadekausi jää niukaksi, olemme jälleen samassa tilanteessa ensi vuonna, Ndau toteaa huolestuneena.

Nyt Sahelin alueella eletään kriittisiä viikkoja, sillä tulevat sateet ovat ratkaisevia. Jos sadot jäävät niukaksi loka-marraskuussa, ruoka-apua täytyy jatkaa.

Toimittaja Sanna Negus vieraili Sahelin alueella Senegalissa Suomen Punaisen Ristin tiedotusdelegaattina.

Suosittelemme sinulle