Hyppää sisältöön

Uusi teoria: Tutankhamonin tappoi perinnöllinen tauti

Tutankhamon kuoli nuorena ja hänellä oli naisellinen vartalo. Sama pätee neljään muuhun faraoon, jotka olivat hänen lähisukuaan. Brittitutkijan mukaan perinnöllinen epilepsia selittää molemmat.

Museovieraat tutkivat faarao Tutankhamonin kultaista kuolinnaamiota Egyptiläisessä museossa Kairossa vuonna 2011. Kuva: Khaled Elfiqi / EPA
Anniina Wallius

Farao Tutankhamonin kuolinsyyksi on ilmaantunut uusi teoria, joka esittäjänsä mukaan ratkaisee monta kysymystä. Miltei 3 500 vuotta sitten kuolleen poikafaraon kohtaloa on aiemmin selitetty milloin murhalla tai tapaturmalla, milloin malarialla tai tuberkuloosilla. Brittitutkija Hutan Ashrafian lontoolaisesta Imperial Collegesta sanoo, että kaikissa teorioissa on sivuutettu se, ettei 18-vuotiaana kuollut Tutankhamon ollut sukunsa ainoa nuori vainaja.

Lääkärinä Ashrafian kiinnitti huomiot Tutankhamonin ja hänen seuraajiensa lyhyen eliniän lisäksi heidän naiselliseen ulkomuotoonsa, joka näkyy heistä tehdyissä maalauksissa ja veistoksissa. Ashrafianin mielestä se kertoo perinnöllisestä sairaudesta, joka koitui myös Tutankhamonin kohtaloksi.

Samanlainen vartalo - leveä lanne ja isot rinnat - oli niin Smenkhkarella, joka ilmeisesti oli Tutankhamonin isoveli tai setä, kuin Akhenatenilla, joka ehkä oli hänen isänsä. Yhtä kurvikkailta näyttivät myös Tutankhamonia edeltäneet Amenhotep III ja Tuthmosis IV.

Uskonnolliset näyt ovat lisätodiste

Kaikki kuolivat nuorina - ja mikä erityistä, kukin kuoli hieman nuorempana kuin edeltäjänsä, Ashrafian korostaa. Hänen mukaansa se viittaa perinnölliseen sairauteen, joka rapautti yksilöiden terveyttä yhä enemmän sukupolvi sukupolvelta.

Mikä tauti siis oli kyseessä? Ashrafian perustaa diagnoosinsa siihen, että kahden näistä viidestä faraosta kerrotaan nähneen uskonnollisia näkyjä. Ashrafianin mukaan se viittaa aivojen ohimolohkosta alkaviin epilepsiakohtauksiin, joista kärsivillä on hallusinaatioita ja uskonnollisia näkyjä, etenkin jos he ovat olleet kirkkaassa auringonpaisteessa.

Samalla saisivat selityksen faraoiden naiselliset muodot, sillä aivojen ohimolohko on yhteydessä hormonien erittymiseen. Epilepsian puolestaan tiedetään muuttavan niiden hormonien tasoa, jotka vaikuttavat seksuaaliseen kehitykseen.

Ashrafianin tavoin lääketieteen historiaan perehtynyt yhdysvaltalaistutkija Howard Markel Michiganin yliopistosta pitää Ashrafianin teoriaa kiehtovana ja uskottavana. Sen todistaminen on kuitenkin jokseenkin mahdotonta, hän sanoo.

Tutkimuksesta kertoo New Scientist -lehti. (siirryt toiseen palveluun)

Suosittelemme sinulle