Hyppää sisältöön

Tutkija: Jääkiekkokulttuuri elää omaa elämäänsä

Kiekkotappeluiden pitäisi olla työsuojelurikoksia, sanoo liikuntasosiologi. Jääkiekkokulttuuri on saanut elää omaa elämäänsä eikä väkivaltaan ole puututtu kuten esimerkiksi jalkapallossa jo 1980-luvulla.

HIFK ja Jokerit kuvassa
HIFK ja Jokerit kohtasivat kohutussa ottelussa 31. elokuuta. Kuva: Lehtikuva
Sara Rigatelli,
Annastiina Heikkilä
Avaa Yle-sovelluksessa

Liikuntasosiologi Arto Tiihosen mukaan tappelukulttuuri on jäänne menneiltä vuosikymmeniltä. Jääkiekon koodin sijaan pitäisi puhua esimerkiksi työsuojelurikoksista.

- Jos olen työnantajana maksanut 500 000 euroa vuodessa jollekin pelaajalle, joka rusikoidaan pelikyvyttömäksi, kärsin valtavat tappiot ja pelaaja myös tulevaisuudessa. Mitkään järkisyyt eivät mitenkään salli tällaista, Tiihonen ihmettelee.

Oman käden oikeus kumpuaa Amerikasta

Tiihosen mukaan jääkiekon väkivaltaisuuden taustalla on lajin pohjoisamerikkalainen historia,

Jos pelaaja rusikoidaan pelikyvyttömäksi, työnantaja ja pelaajat kärsivät valtavat tappiot.

Arto Tiihonen

joka on sallinut oman käden oikeuden. Näytösluonteiset tappelut ovat myös vedonneet yleisöön.  

- Siellä on valitettavasti puberteetti-ikäisiä nuoria miehiä, joiden oma identiteetti on heikko.  He samastuvat tähän voimakkaasti ja elävät tätä kautta omaa kompetenssin puutetta. Sitten ratkaisukeinona on tappelu, hän sanoo.

Ville Peltosen pahoinpitely Jokerit-HIFK-pelissä pari viikkoa sitten on herättänyt huolen lajin imagotappioista Jokerit ja HIFK kohtaavat tänään, kun SM-liiga käynnistyy.

Suosittelemme