Hyppää sisältöön

Variksenmarja on todellinen terveyspommi

Vuoden 2012 marjaksi valittu variksenmarja on varsinainen terveyspommi, joka sisältää hyvin runsaasti muun muassa antioksidantteja. Variksenmarjan arvoa ei ole täysin ymmärretty.

Variksenmarja
Variksenmarja on matala, vaaleanvihreävartinen ja muistuttaa hieman kanervaa. Kuva: YLE / Riku Kaminen
Marja Roiha

Johanna Kautto ja Susanna Hytönen ovat Äänekoskella asuvat bloggaavat siskokset, jotka ovat viehtyneet luonnonmarjoihin. Sisaruksia variksenmarjan vähäinen arvostus mietityttää.

- Olemme innokkaita ja etsimme tietoa lehdistä, kirjoista ja netistä: variksenmarja on selvästi pimennossa, toteavat Johanna ja Susanna.

- Aiemmin variksenmarjoja on jopa kielletty syömästä, joten lapset söivät niitä salaa, kertoo Johanna.

Arktiset Aromit ry nimesi variksenmarjan tämä vuoden alussa vuoden marjaksi.

Marja maistuu metsältä

Susannan mielestä variksenmarja maistuu metsältä.

- Variksenmarja on metsän makuinen, mutta se ei ole missään tapauksessa kirpeä, hän toteaa.

Johanna ja Susanna ovat nyt ensimmäistä kertaa keränneet viime kesänä ja tänä syksynä laajemmin variksenmarjaa.

- Variksenmarjaa ei juurikaan löytynyt muutama viikko sitten, sillä se oli mustikan aikaan parhaiten näkyvillä. Nyt on marjan lehti tai vuosikasvu kasvanut, ja itse marja on jäänyt lähes piiloon.

Variksenmarja on mustikkaa tummempi ja kiinteämpi. Sen satokausi kestää elokuun alusta aina lumen tuloon asti.

- Jotkut lähteet väittävät, että marja on kuivakka, mutta minusta tämä on hyvin nestepitoinen. Neste purskahtelee kun marjaa hieman puristaa, sanoo Susanna Hytönen. 

Variksenmarjasta on moneksi

Variksenmarja kasvaa kuivahkoilla kankailla ja muun muassa korpimättäillä. Sitä voi hyvin kerätä poimurilla. Variksenmarja on Johannan ja Susannan mukaan hyvin monikäyttöinen marja.

- Marjasta voi tehdä vaikka mitä. Ihmetyttää, että perinteinen käyttökohde on ollut mehu. Keitettäessä jäävät kuori ja siemen pois, eikä sen jälkeen ole juuri kuituja ja flavonoideja enää jäljellä.

Variksenmarjasta voi valmistaa myös muun muassa hyytelöitä ja hilloja. Johannalla on oma reseptinsä variksenmarjalle.

- Me on tehty erityisen paljon kiisseliä. Uusi kokeiluni on variksenmarja-omenavispipuuro. Tuli mieleen, että omena voisi olla variksenmarjalle hyvä happopari ja keräsin pihalta muutaman omenan. Puuroon laitoin sokeria mausteeksi ja sen jälkeen lisäsin täysmaitoa, kertoo Johanna.

Suosittelemme sinulle