Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 10 vuotta vanha

Puukko ohjaili puusepän uravalintaa

Jotkut asiat ja ominaisuudet näkyvät ihmisissä jo lapsesta asti. Tämä pätee myös hyrynsalmelaiseen Mari Heikkiseen, jolle puukko on erittäin rakas työkalu. Nyt ei puhuta ihan mistä tahansa puukosta vaan Tommi-puukosta.

Tommi-puukko pöydällä.
Kuva: Hanne Kinnunen / Yle
Hanne Kinnunen
Avaa Yle-sovelluksessa

Mari Heikkinen menettää yöunensa jos näkee hyljätyn ja ränsistyneen huonekalun, jota ei ehdi pelastaa. Hänen nurkkiinsa onkin kertynyt paljon entisöitävää.

- Vanha huonekalu kestää huomattavasti pidempään kuin uusi. Se johtuu siitä, että puu on huolella valittu tehtävää kohdetta varten. Se on hitaasti kuivatettu ja tehty huolella, eikä sarjatuotantona tai koneilla vaan käsin ja huolellisesti, selittää Heikkinen.

Puusepäksi opiskellut Heikkinen on pienestä asti tuntenut puutyön kutsun. Ompelemisen ja barbeilla leikkimisen sijaan häntä on kiinnostanut enemmänkin veistely ja vuoleskelu.

- Sain isältä 9-vuotiaana Tommi-puukon lahjaksi, että se on varmaan ohjannut minun elämääni, yllättävänkin paljon, enemmän kuin silloin uskoin.

Allergia muutti suunnitelmat

Vajaan vuoden ikäinen oma yritys, Perinnewerstas Herranen Aika, on Mari Heikkisen unelmien täyttymys. Yritys muotoutui kuitenkin monen mutkan kautta, sillä pelkkä puusepän työ ei ollut mahdollista yllättäin ilmenneen puuallergian vuoksi.

- Piti miettiä asiat ihan uusiksi. Löysin sisustusalan ja nivoin yhteen molemmat, että saan tehdä entisöintiä. Uusia puutuotteita en pysty allergian vuoksi tekemään, mutta entisöimään pystyn, kertoo Heikkinen.

Vanha huonekalu kestää huomattavasti pidempään kuin uusi.

Mari Heikkinen

Sisustussuunnittelun ja entisöinnin lisäksi Mari Heikkisen yrityksen toimintaan kuuluu muun muassa tapetointia, marmorointia ja erilaisia koristemaalauksia. Tällaisen yrityksen perustaminen Hyrynsalmelle on herättänyt kysymyksiä. Heikkinen on kuitenkin huomannut, että ihmiset ovat alkaneet arvostaa vanhaa tavaraa ja vanhoja huonekaluja.

- Epäilijöitä on ollut tosi paljon, että miksi kaikista maailman paikoista juuri Hyrynsalmelle, mutta ainakaan vielä ei ole kaduttanut. Töitä on riittänyt, sanoo Heikkinen.

Suosittelemme sinulle