Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 10 vuotta vanha

Ruska on puulle myös suoja

Värikäs ruska-aika alkaa levittäytyä pikkuhiljaa kautta koko Suomen. Jos kylmiä päiviä riittää sadepäivien väliin, niin luvassa on monivärinen loppusyksy.

Ruskan värittämä vaahtera
Moni vaahtera on jo väriloistossaan ja koivutkin alkavat kellertyä. Kuva: Johanna Joutsensaari
Pekka Sivukari
Avaa Yle-sovelluksessa

Mennyt kesä ja alkaneen syksyn sää määrittää paljolti sitä, missä vaiheessa ruskaväritys alkaa muodostua lehdistöön, kertoo soveltavan ekologian professori Jarmo Holopainen Itä-Suomen yliopiston ympäristötieteen laitokselta:

- Kyse on tällaisesta lämpösummasta. Kun kasvi saavuttaa tietyn lämpösumman, se lopettaa kasvukauden kasvunsa ja alkaa valmistautua talvehtimiseen.

Väritys vaihtelee eri lehtipuulajien välilllä. Jos esimerkiksi vaahtera voi olla huomattavan monivärinen, niin koivu on pääasiassa keltainen. Haavan syysväriin vaikuttaa kasvupaikka. Aurinkoisella paikalla sen väri voi olla hyvinkin punainen.
Joissakin lehtipuissa puolestaan saattaa olla vaikka vain yksi oksa, jonka lehdet ovat ruskaväreissä. Se saattaa viitata siihen, että kyseinen oksa on jollain tavalla sairas tai heikko.

Ruska antaa puulle myös suojaa

Ruskan ja puun terveyden välistä yhteyttä tutkitaan yhä. Tutkijat kiistelevät muun muassa siitä, mitä ruskan voimakkuus itse asiassa kertoo.

- On olettamuksia, joissa verrataan puita esimerkiksi lintuihin ja niiden soidinasuihin. Arvellaan, että lehtipuut syksyaikaan kirkkaalla värityksellään ikään kuin  ilmoittaisivat, että ne ovat hyväkuntoisia ja voivat vastustaa kasvissyöjiä.

- Tätä olettamusta perustellaan sillä, että monet pigmenttiyhdisteet ovat suoja-aineita, jotka suojaavat auringonsäteilyltä ja aiheuttavat lehtiin kitkerää makua, kertoo professori Holopainen.Kitkerä maku puolestaan voi pitää loitolla lehtien syöjiä.

Uusi tieto on se, että näin syksyllä kasvit aktiivisesti valmistavat värikkäinä näkyviä pigmenttiyhdisteitä

Jarmo Holopainen

Voimakas väri auttaa puuta myös jatkamaan kasvukautta. Kun syksyllä kylminä ja kuulakkaina päivinä aurinko paistaa kirkkaasti, niin puu suojautuu vuodenkierron tärkeässä vaiheessa valostressiä vastaan kirkkaalla värityksellä.

- Uusi tieto on se, että näin syksyllä kasvit aktiivisesti valmistavat värikkäinä näkyviä pigmenttiyhdisteitä. Aikaisemmin oli yleinen näkemys, että väri tulee vain siksi, että lehtivihreä hajoaa ja sen jälkeen paljastuvat muut värit, sanoo Holopainen.

Suosittelemme