Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Iranilaissäätiö korotti Rushdien tappamisesta luvattua palkkiota

Säätiön mielestä profeetta Muhammedia pilkataan edelleen sen vuoksi, ettei kirjailija Salman Rushdien tappokäskyä ole noudatettu.

Salman Rushdie
Kirjailija Salman Rushdie. Kuva: Helmut Fohringer / EPA
Anniina Wallius
Avaa Yle-sovelluksessa

Iranin lehdistön mukaan iranilainen säätiö on korottanut brittikirjailija Salman Rushien tappamisesta luvattua palkkiota. Muslimimaailmaa viime päivinä kuohuttanutta Muhammed-elokuvaa ei olisi koskaan tehty, jos Rushdie olisi tapettu jumalanpilkan takia, Khordad-säätiön johtaja sanoo.

Iran langetti Rushdielle alkuvuonna 1989 fatwan eli kehotti islaminuskoisia tappamaan hänet hänen _Saatanalliset säkeet _-romaaninsa vuoksi. Palkkioksi luvattiin runsaat 2,5 miljoonaa euroa.

Khrodad on nyt korottanut palkkiota 380 000 eurolla. Säätiön johtajan Hassan Sanin mukaan profeetta Muhammedin pilkkaamisesta ei tule loppua niin kauan kuin Rushdie saa elää. Juuri nyt on sopiva aika panna fatwa täytäntöön, Sani sanoi.

Rushien fatwa peruttiin - mutta ei täysin

Rushdie eli kymmenen vuotta piilossa sen jälkeen, kun Iranin tuolloinen johtaja ajatolla Ruhollah Khonemeini oli määrännyt tappamaan hänet. Vuonna 1998 Iranin ulkoministeriö vakuutti Britannialle, ettei fatwaa pantaisi toimeen, mutta sittemmin Iran on katsonut, ettei fatwaa voi varsinaisesti perua kuin sen langettaja. Khomeini kuoli jo kesällä 1989.

Salman Rushdie kommentoi Mohammed-elokuvaa ja muslimaiden mellakoita lauantaina Britannian yleisradioyhtiölle BBC:lle.

Elokuva on idioottimainen ja silkkaa roskaa, mutta myös raju mellakointi sitä vastaan on ruma reaktio, jota ei voi muuksi nimittää, Rushdie sanoi.

Sitä, mihin uskoo, on hänen mukaansa helppo puolustaa. Todellinen sananvapaus on sitä, että kykenee puolustamaan toisten oikeuksia puhua myös asioista, joita inhoaa ja halveksii, Rushdie korosti.

Suosittelemme sinulle