Hyppää sisältöön

Ammattilaisen työkalusta teinien leluksi

Järjestelmäkamerat elävät toista tulemistaan.

Heidi Ruhtinas
Heidi Ruhtinas Kuva: Yle
Päivi Puukka

Niin sanottu näppäilykulttuuri ei ole tuhonnut valokuvauksen harrastamista, vaan on vienyt sitä aivan omaan suuntaansa. Kännykkä- ja pokkarikameralla kuvaaminen onkin monelle portti vakavampaan kuvausharrastukseen.

Näppäily ja otosten nopea jakelu sosiaalisissa medioissa on herättänyt monen nuoren innostuksen valokuvaamiseen. Samoin moni kuvausharrastuksen hyljännyt on innostunut asiasta uudelleen. Nyt kännykkäkamerakuvien ja pokkariotosten rinnalle on alettu kaivata laatuvalokuvia.

Viime vuonna järjestelmäkameroita myytiin liki 30 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna. Kasvu on ollut vahva jo useamman vuoden. Ennen kameralaukun saattoi bongata varmimmin partasuun lintubongarin olkapäältä, nyt on toisin:

- Yksi iso kuluttajaryhmä on nuoret naiset ja nuoret tytöt. Järjestelmäkameroita ostavat myös nuoret perheet, jotka ovat juuri avioituneet ja joilla on pieniä lapsia, kertoo Nikon Nordicin Suomen markkinointivastaava Heidi Forsell-Tuganay.

Opiskelija Heidi Ruhtinas osti vastikään ensimmäisen oman järkkärinsä.

- Ensinnäkin tykkään laadusta. Hyvälaatuisia kuvia on helpompi muokata jos haluaa. Ja sitten se, kun nykyään saa tilattua omilla kuvilla tauluja, mukeja, hiirimattoja ja t-paitoja, niin sekin on helpompaa, kun on hyvä kuvanlaatu, kertoo Ruhtinas.

Kuvat jakoon ja pian!

Nuoret ovat innokkaita bloggaajia. Monet, varsinkin muodista kirjoittavat haluavat esitellä blogeissaan myös hienoja kuvia. Kamerasta on tullut paitsi väline myös statussymboli, kertoo Canonin tuotekehittelijä Jussi Poikolainen.

- Bloggarikulttuuri on tuonut nostetta järjestelmäkameroille. Jos haluaa olla trendikäs ja vakavasti otettava bloggari, kannattaa hankkia järjestelmäkamera. Se myös näyttää "coolilta" kaulassa, arvelee Poikolainen.

- Nykyään myös tytöt ovat kiinnostuneita tekniikasta. He haluavat uusimmat kamerakännykät ja muut. Ehkä se liittyy siihen, että halutaan olla ajan hermoilla, pohtii Ruhtinas.

Lisää potkua kuvaukseen saa siitä, ettei kuvia enää pidetä omalla koneella tai varsinkaan piironginlaatikosta. Kuvat pannaan useimmiten heti jakoon ja hyvistä saa useimmiten palautetta. Ruhtinas jakaa kuviaan Facebookissa, omassa blogissaan ja kansanvälisellä kuvasivustolla.

- Kyllä siitä tulee kiva olo. Sellainen, että olen saanut aikaiseksi jotain niin kaunista ja hienoa, että joku ihan tuntematonkin tykkää siitä, hehkuttaa Ruhtinas.

Kuvia ja kameroita vertaillaan netissä

- Selkeästi kameroiden ympärillä on eräänlaista hifistelyä, kertoo tuotekehittelijä Poikolainen.

- Eri foorumeilla keskustellaan ja jaetaan kuvia. Kuvien mukaan liitetään aina valotus- ja objektiivitiedot ja vertaillaan eri objektiiveja ynnä muuta. Internet on se suurin tietolähde myös, kun lähdetään ostamaan tai harkitsemaan järjestelmäkameran ostoa, tietää Poikolainen

Matkapuhelinvalmistajat uhoavat tulevaisuuden kännykkäkameran peittoavan järjestelmäkamerat. Kameranvalmistajien visiot taas liittävät kamerat entistä tiiviimmin sähköiseen mediaan, kertoo Nikon Nordicin Suomen markkinointivastaava Heidi Forsell-Tuganay:

- Sosiaalinen media tulee olemaan vahvasti kehityksessä mukana. Niitä ominaisuuksia kamerassa tullaan kehittämään entisestään.

Jussi Poikolainen Canonilta todistaa samaa:

- Käytännössä se voisi tarkoittaa samanlaisia ratkaisuja, joita on jo tuotu kompaktikamerapuolelle eli sosiaaliseen mediaan yhteydessäoloa tai vastaavaa. Eli tuodaan kamera lähemmäs kokonaisvaltaista kommunikointivälinettä.

Suosittelemme sinulle