Hyppää sisältöön

Satasen laina – kaverilta tai kriminaalilta

Pikavippien tuomiin ongelmiin on puututtu, mutta tilalle saattaa tulla uusia ongelmia. Netin epävirallisilla lainamarkkinoilla riskeihin kuuluvat härskit ehdotukset ja alamaailman perintäkulttuuri. Vertaislainassakin on omat riskinsä.

Finanssivalvonnan mukaan vertaislainoja ei valvo tällä hetkellä kukaan, sillä lainojen tulkitaan olevan yksityishenkilöiden välisiä. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva
Markus Tiittula

Lainaa tuputetaan ihmisille joka puolelta. Finanssivalvonnan rekisterissä on yli 330 luottoa myöntävää yritystä ja tähän tulevat päälle ulkomaiset yritykset, lukemattomat luotolliset kanta-asiakaskortit ja noin 80 pikavippifirmaa.

Luottohäiriöt ovat kasvaneet rajusti, mikä johti jo pikavippien suitsemiseen korkokaton avulla. Helppoon rahaan tottuneet etsivät todennäköisesti pian korvaavia rahahanoja, vaikka ehdot olisivat huonot.

Melko uusi tuote on vertaislaina. Siinä yksityishenkilö lainaa rahaa toiselle netissä toimivan välittäjän kautta.

– Meidän toimintamallia voisi kuvailla markkinapaikaksi, jossa lainanantajat ja ottajat kohtavat, sanoo Lainaaja.fi -palvelun toimitusjohtaja Tuomas Talola.

Korko määräytyy huutokaupalla hakijan taustojen mukaan ja on Talolan mukaan asettunut keskimäärin 16,5 prosenttiin.

Korkea korko ja suuri riski

Finanssivalvonnan mukaan vertaislainoja ei valvo tällä hetkellä kukaan, sillä lainojen tulkitaan olevan yksityishenkilöiden välisiä – ei yrityksen ja asiakkaan välisiä.

Talola sanoo, että yritys toimii välikätenä ja pudottaa hakijoista heti kättelyssä 80 prosenttia pois. Silti luottoriski jää.

– Kyllä se on sama kuin muissakin sijoituksissa, että osan tai kaikki sijoituksesta voi menettää. Jos lainanhakija ei maksa lainaa takaisin, siirtyy asia perintäfirman hoidettavaksi.

Jos on valmis lainaamaan tuntemattomilta ihmisiltä, ei tiedä millaisia perintäkeinoja siellä ollaan valmiita käyttämään

Kati Rantala

Oleellisesti villimpää meno on netin epävirallisilla lainamarkkinoilla, jonne hakeutuvat ne, jotka eivät rahaa muualta saa.

– Siellä saatetaan pyytää seksuaalisia palveluita vastineeksi. Tai sitten palveluita, joissa on linkkejä rikolliseen toimintaan. Ja jos on valmis lainaamaan ihan tuntemattomilta ihmisiltä, niin ei tiedä, millaisia perintäkeinoja siellä toisella puolella ollaan valmiita käyttämään, kertoo velkakierteisen profiilia selvittänyt Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen tutkimusjohtaja Kati Rantala.

Rantalan mukaan rikolliset käyttävät lainasuhteita rekrytoidessaan uusia henkilöitä toimintaansa.

– Siellä on hyvin suuri riski joutua vakaviinkin ongelmiin.

Suosittelemme sinulle