Hyppää sisältöön

Viimeinen sotakorvausjuna meni Neuvostoliittoon 60 vuotta sitten

Neuvostoliitto vaati eri valtioilta sotakorvauksia saman summan. Suomelle vaatimus oli väkilukuun suhteutettuna ankarin.

Ilkka Nummela
Professori Ilkka Nummela Jyväskylän yliopistosta selvitti Aamu-tv:ssä Suomen sotakorvausten maksamista.
Yle Uutiset

Eilen tiistaina tuli kuluneeksi 60 vuotta, kun viimeinen suomalainen sotakorvausjuna Neuvostoliittoon ohitti Vainikkalan raja-aseman. Neuvostoliitto vaati Suomelta jättimäiset sotakorvaukset jatkosodan jälkeen vuonna 1944. Sotakorvausten suorittaminen muutti Suomen perin juurin.

Suomi lähti maksamaan korvauksia tilanteessa, jossa se oli käynyt pitkään sotia. Moni oli kuollut ja sodat olivat rasittaneet taloutta. Lisäksi piti asuttaa karjalaisten evakkojen asutus ja Lapissa sodittiin vielä. Tämän lisäksi ulkomaankaupan mahdollisuudet olivat pienet.

Vuonna 1944 Suomen bruttokansantuotteesta meni sotakorvauksiin 0,3 prosenttia. Seuraavana vuonna osuus oli jo 5,6 prosenttia.

Sotakorvauksissa oli kyse aika lailla samankokoisista lukemista kuin Suomen osuudesta eurokriisisissä takauksiin ja mahdollisiin pelastusoperaatioihin.

-Tosin täytyy muistaa, että joustavuutemme taloudessa on nykyisin paljon suurempi kuin sotakorvausten aikaan, sanoo professori Ilkka Nummela Jyväskylän yliopistosta.

Aamu-tv:ssä vieraillut Nummela toteaa, että Suomen kansantalouden suorituskyky on nykyisin aivan eri luokkaa.

Neuvostoliitto vaati eri valtioilta sotakorvauksia saman summan. Suomelle vaatimus oli väkilukuun suhteutettuna ehdottomasti ankarin.

Korvaukset toivat työllisyyttä

Nummela toteaa, että sodan jälkeen sotakorvaukset ja ihmisten asuttaminen turvasivat työllisyyttä.

- Työllisyystilanne oli hyvä. Se vaikutti osaltaan siihen, että Suomessa ei ollut samalaisia yhteiskunnallisia levottomuuksia kuin monessa muussa Euroopan maassa sodan jälkeen.

Suomi vei sotakorvauksina pääsääntöisesti konepajatuotteita, kaapeleita, puualuksia eikä perinteisiä metsäteollisuuden tuotteita. Korvaukset muuttivatkin osaltaan maan elinkeinorakennetta. Suomeen syntyi  sotakorvaustöiden vuoksi konepajateollisuuden osaamista.

Professori Nummela sanoo, että sotakorvausten loppumisen jälkeen teollisuus alkoi etsiä uusia linjoilleen tuotteita, esimerkiksi traktoreita ja vaikkapa hammaslääkärintuoleja. Neuvostoliittoonkin päästiin myymään suomalaisia tuotteita.

Suosittelemme sinulle