Syitä merenpinnan nousuun myrskysäällä on useita. Yksi syy on matalapaine, joka liittyy myrskysäähän. Matalapaine nostaa vettä paineen kohdalla.
- Myrskyissä on kova tuuli, joka hakkaa vettä edellään rantaa kohti. Lisäksi korkeuteen saattaa vaikuttaa heilahtelu. Jos on ollut kova myräkkä, vesi jää heilumaan esimerkiksi rannikolta Itämeren varsinaiseen altaaseen ja hetken kuluttua se paiskautuu takaisin rannikolla. Vesi jää loiskumaan, sanoo Ilmatieteenlaitoksen meriasiantuntija Antti Kangas.
Merenpinnan nousukorkeus riippuu paikasta. Saaristomerellä vaihtelut ovat pieniä, kun taas lahtien päissä Haminassa ja Kemissä erot ovat korkemmillaan.
- Karkeasti voi sanoa, että esimerkiksi Kemissä erot ovat kahdesta metristä miinus puoleentoista.
Samat vaihtelut näkyvät myös järvivesissä. Lainalaisuudet ovat voimassa, mutta pienemmässä mittakaavassa.
- Sama fysiikka pätee teekuppiinkin, Kangas sanoo.
Merikuopissa ei pääse laskemaan mäkeä
Kun vesi nousee Suomen rannikolla, merenpinnan on oltava jossain muualla normaalia alempana. Kun vesi paiskautuu Suomen rannikolle, jää Itämeren muihin osiin vähemmän vettä.
- Matalapaineet ja myrskyt siirtävät vettä hitusen pohjoisemmaksi. Myrsky saattaa nostaa vettä muutamaksi tunniksi, parhaimmillaan puoleksi päiväksi.
Tarkkasilmäinen huomaa satelliittikuvista, että merenpinnassa saattaa olla pieniä kuoppia. Kuopat tai pullistumat ovat kuitenkin laajaan myrskyalueeseen verrattuna pieniä.
- Muutos vedenpinnassa on karkeasti sentti per millibaari. Normaalioloissa 20 sentin kuoppa on siis hyvinkin mahdollinen. Otetaan esimerkki. Pinta on 50 senttiä kuopallaan ja myrkyn laajuus voi olla 500 - 1 000 kilometriä. Se on niin matala rinne, ettei siitä vesisuksilla pääse laskemaan.