Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Opetusministeri lupaa muutosta yksityiskoulujen rahoitukseen

Opetusministeri Jukka Gustafsson sanoo, että yksityiskoulujen rahoitukseen on saatava muutos nopeasti. Kuntien säästöt eivät vaikuta yksityiskoulujen rahoitukseen. Yksityiskoulujen liiton mielestä rahoitusvertailussa olisi otettava huomioon, että yksityiskoulut ovat yläkouluja.

Yle Uutiset
Avaa Yle-sovelluksessa

Opetusministeri Jukka Gustafsson (sd.) myöntää, että suomalaista yksityiskoulujen rahoitusjärjestelmää on muutettava. Yksityiskoulut saavat rahoituksensa valtiolta ja kunnilta, mutta kuntien koulusäästöt eivät vaikuta yksityiskoulujen rahoitukseen.

Takarajana muutokselle Gustafsson pitää vuotta 2015, johon mennessä on tarkoitus tehdä koulujen valtionosuusjärjestelmän uudistus.

- Mutta pidän tätä moraalisesti ja koulutuspoliittisesti kyseenalaisena. Haluan selvittää, onko tässä mahdollisuutta edetä nopeammin, Gustafsson tarkentaa yksityiskoulujen rahoituksen kohtaloa.

Gustafsson kertoo saaneensa tiedon yksityiskoulujen rahoituskäytännöistä muutama viikko sitten, jolloin hänelle esiteltiin Helsingin koululautakunnan käsittelemiä asioita. Ero yksityiskoulujen ja kunnallisten koulujen rahoituksessa tuli silloin esille.

"Yksityiskoulut ovat myllerryksen ulkopuolella"

Yle Uutiset kertoi aiemmin torstaina, että Helsingin kaupungin mukaan yksityiskoulut saavat selvästi enemmän rahaa oppilasta kohden kuin tavalliset kunnan koulut. Yksityiskoulujen liiton mukaan tilanne on päinvastainen.

Kuntaliiton mielestä lakia yksityiskoulujen rahoituksesta pitäisi uudistaa. Liiton mukaan valtionapujärjestelmä suosii yksityiskouluja.

- On tehtävä korjaus, jotta yksityiset ja julkiset koulut olisivat tasa-arvoisia, jotta valtion säästöt kohdistuisivat tasapuolisesti. Nyt yksityiskoulut ovat myllerryksen ulkopuolella, sanoo johtaja Anneli Kangasvieri Kuntaliitosta.

Käytännössä Suomen yksityiset koulut eivät ole yksityisiä, koska kuntien osuus niiden rahoituksesta on Kuntaliiton mukaan 70 prosenttia ja valtion osuus 30 prosenttia. Osuudet ovat peräisin vuoden 2010 lakiuudistuksesta.

Rahat samoin perustein, oppilaat hyvin erilaisia

Yksityiskoulut saavat Kuntaliiton mukaan ensin lainmukaisen rahoitusosuutensa ja loput jaetaan muiden koulujen kesken. Kaikki koulut, myös yksityiskoulut, saavat rahoituksensa samoilla perusteilla kotikuntakorvauksen mukaan.

Esimerkiksi Helsingissä on muuta maata enemmän maahanmuuttajia ja erityisoppilaita, joiden koulutus vaatii lisärahaa. Yksityiskouluissa ei juurikaan ole tällaisia oppilaita.

Helsingin kaupungin mukaan yksityiskoulut saavat oppilasta kohden vuodessa jopa tuhat euroa enemmän kuin kunnan koulut. Yksityiskoulujen liiton puheenjohtaja Aki Holopainen kiistää tämän. Liiton teettämän selvityksen mukaan Helsingin kaupungin koulujen oppilaskohtaiset kustannukset ovat yhdeksän prosenttia yksityiskouluja korkeampia.

- Meillä viime vuoden menot olivat 7 500 euroa oppilasta kohden. Kaikki oppilaat eivät tiedä edes käyvänsä yksityiskoulua, sanoo Holopainen, joka on myös Munkkiniemen yhteiskoulun rehtori.

Opetusviraston viime vuoden toimintakertomuksen mukaan Helsingin kaupungin koulujen oppilaskohtainen kulu oli 9 006 euroa. Tämä luku pitää sisällään kaikki peruskoulun oppilaat.

Holopaisen mukaan tämä on hyvä pitää mielessä, sillä yksityiset koulut ovat yläkouluja. Yläkouluikäiset oppilaat ovat hänen mukaansa noin 30 prosenttia kalliimpia kuin alakoululaiset.

- Jos verrattaisiin pelkkää yläkoulun opetusta, ero kasvaisi vielä suuremmaksi, yläkoulun rehtori Holopainen kuvailee.

Suomessa ei ole yhtään voittoa tavoittelevaa yksityiskoulua, toisin kuin esimerkiksi Ruotsissa.

Suosittelemme