Hyppää sisältöön

Ilkivalta riepottelee kulttuurihistoriallista varikkoa

Mytäjäisten vanhan varikon alennustila harmittaa lahtelaisia. Alueen jäätyä tyhjilleen siellä sijaitseville rakennuksille ja junan vaunuille on tehty jatkuvaa ilkivaltaa.

Kuva: Vihtori Koskinen / Yle
Hanna Lumme

Aivan Lahden keskustan tuntumassa sijaitsevalla Mytäjäisten vanhalla varikkoalueella on aavemainen tunnelma. Rakennukset tyhjentyivät viimeisistä vuokralaisista kesällä.

Samalla, kun alue on jäänyt vaille sosiaalista valvontaa, ilkivalta varikolla on ryöpsähtänyt. Junan vaunujen kupeisiin on ilmestynyt graffiteja ja rakennusten ikkunoita on rikottu.

Lahtelaista muotoilijaa ja varikkoalueelle varjokaavaa yhdessä Janne Ridanpään kanssa puuhaavaa Marianne Valolaa rappio harmittaa.

Näin upea paikka alle kilometrin päässä Lahden keskustasta on täysin unohdettu ja heitteillä.

Marianne Valola

- Näin upea paikka alle kilometrin päässä Lahden keskustasta on täysin unohdettu ja heitteillä. Kyllä se harmittaa.

Kuin vahvistuksena Valolan sanoille, vähän matkan päässä historiallisten rakennusten ikkunoihin kiinnitetään vanerilevyä rikottujen ikkunaruutujen suojaksi. Nopeaa apua varikon alennustilaan tuskin on luvassa.

Varjokaavasta vaihtoehtoja

Mytäjäisten varikon aluetta kaavoitetaan Lahdessa parhaillaan. Valola ja Ridanpää halusivat luoda virallisen kaavan rinnalle oman, vaihtoehtoisen versionsa, varjokaavan.

- Alue on aikoinaan ollut hienossa käytössä. Pyrimme siihen, ettei rappiotila jää pysyväksi.

Ridanpään mukaan alueen alamäki alkoi jo 1990-luvun vaihteessa, kun Valtion Rautateiden toiminta alueella loppui. Varikko siirtyi ensin Ratahallintokeskukselle ja lopulta Senaatti-kiinteistöille.

- Sen tehtävä on ollut myydä alue eteenpäin. Vuokralaiset heitettiin asteittain pois. Nyt kaupunki tekee kaavaa, ja intressiristoriitoja riittää, Ridanpää sanoo.

Tornator ja Ankkuri ovat tiiviitä alueita, mutta jos kaikkialla on sellaista, missä on kaupungin sielu.

Marianne Valola

Varjokaavassa alueelle ehdotetaan vanhan säilyttämistä ja uuden rakentamista. Marianne Valolan mielestä alueelle sopisi tornitalojen sijaan omakoti- ja rivitaloja, Mytäjäisten omakotialueen jatkoksi.

- Tornator ja Ankkuri ovat tiiviitä alueita, mutta jos kaikkialla on sellaista, missä on kaupungin sielu. Senaattia ei kiinnosta lahtelaisten kotiseutu ja tuskin YIT:täkään. Lahtelaisten on pidettävä Lahden puolta, Valola pohtii.

Kulttuurihistoriallisesti merkittäväksi luonnehditun Mytäjäisten varikkoalueen tulevaisuus on vielä auki. Varjokaavan tekijät toivovat kaupungin kaavoittajien huomioivan myös lahtelaisten asukkaiden mielipiteet. Valola korostaa, että varjokaavan laatijat eivät halua riidellä vaan keskustella.

Varjokaavaa on jo esitelty lahtelaisille. Seuraavaksi vaihtoehdoista aiotaan kertoa järjestämällä avoin katselmus Mytäjäisten varikolla. 

Suosittelemme sinulle