Hyppää sisältöön

Yksityisteiden muuttuva avustuskäytäntö hämmentää Porissa

Porin yksityisteiden avustuskäytäntö muuttuu ensi vuoden alussa. Aikaisemmin yksityisteitä on autettu luontaissuorituksin, esimerkiksi aurauksin tai sorastuksin. Vastaisuudessa avustus maksetaan rahana.

Kuva: Veli-Pekka Hämäläinen / Yle

Asukkaat ovat hämmentyneitä Porin ilmoituksesta, että yksitysteiden avustuskäytäntö muuttuu ensi vuoden alusta.

Tammikuusta alkaen kaupunki avustaa yksityisteiden kunnossapitoa raha-avustuksena. Aikaisemmin yksityisteitä on hoidettu luontaissuorituksin, esimerkiksi auraamalla tai levittämällä soraa.

Taustalla kuntaliitos Noormarkun kanssa

Porin kaupungin teknisen palvelukeskuksen hallintopäällikkö Mika Painilainen selittää uudistusta Porin ja Noormarkun yhdistymisellä.

- Käytäntöjen yhtenäistämisestä on sovittu Porin ja Noormarkun yhdistymissopimuksessa. Raha-avustuskäytäntö on tasapuolinen ja oikeudenmukainen. Selvä enemmistö Suomen kunnista käyttää raha-avustuksia yksityisteiden tukemisessa, Painilainen sanoo.

Raha-avustuskäytäntö on tasapuolinen ja oikeudenmukainen.

Teknisen palvelukeskuksen hallintopäällikkö Mika Painilainen

"Ristiriitaisia tietoja"

Porin Pinomäessä postilaatikoihin viime viikolla saapunut tiedote tuli yllätyksenä. Pinomäen kyläyhdistyksen puheenjohtaja Mari Meusell pitää tiedotetta ristiriitaisena.

- Kaupungilta tullut kirje oli ristiriitainen. Esimerkiksi linja-autojen reittinä toimivat tiet luvataan paperissa tukea kuten ennenkin, mutta Pinomäen bussireiteistä ei mikään ole sillä kaupungin lähettämällä teiden listalla, jolla olevia teitä Pori lupaa jatkossakin hoitaa. Minulle jäi epäselväksi,  hoitaako kaupunki nämä tiet kuten ennenkin, Meusell sanoo.

Yksityisteiden on perustettava tiekuntia, jotka saavat avustusta kaupungilta tilinpäätöstietojen perusteella. Avustus kattaa noin 40 prosenttia tienhoidon kustannuksista.

Uudistus on tehty kolmen vuoden siirtymäajalla, joka päättyy tänä vuonna.

Suosittelemme sinulle