Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Juha Mieto kiistää Kangasniemen väitteet dopingin käytöstä

Entinen hiihtäjä Juha Mieto kiistää painonnoston olympiavoittajan Kaarlo Kangasniemen väitteet siitä, että hän olisi kysynyt vuonna 1975 Kangasniemeltä neuvoa anabolisten steroidien käytössä.

Juha Mieto
Juha Mieto kotipihallaan Kurikassa. Kuva: Lehtikuva
Yle Urheilu
Avaa Yle-sovelluksessa

Kangasniemi esittää väitteensä Sinivalkoinen valhe -dokumenttielokuvassa, jossa käsitellään suomalaisen hiihdon dopinghistoriaa.

Kangasniemen mukaan keskustelu käytiin saunassa Saarijärvellä.

Jussi rupesi multa kyselemään hormonin käytöstä.

Kaarlo Kangasniemi

- Jussi rupesi multa kyselemään hormonin käytöstä, Kangasniemi kertoo elokuvassa ja tarkentaa puhuvansa Miedosta.

Kangasniemi kertoo kysyneensä Miedolta, kuinka paljon hän oli aiemmin käyttänyt anabolisia steroideja.

- Hän sanoi, että viisi milligrammaa dianabolia, Kangasniemi kertoo. Dianaboli on anabolinen steroidi.

Kangasniemen kertoo dokumentissa opastaneensa Mietoa, että kestävyyslajin urheilija voi käyttää korkeintaan 10-15 milligrammaa päivässä, sillä muuten lihakset alkavat kasvaa liikaa.

- Hän vaan sitten kiitteli neuvoista. Hyvinhän hän urallaan hiihti, Kangasniemi sanoo.

Painonnoston olympiakultaa vuonna 1968 voittanut Kangasniemi tunsi anaboliset steroidit, koska hän on urheilu-uransa jälkeen myöntänyt käyttäneensä dopingia. Vielä Meksikon olympiakisojen 1968 aikaan anaboliset steroidit eivät olleet kiellettyjä.

"Tämä on täyrellinen ankka"

Tämä on täyrellinen ankka. -- Täyttä utopiaa. Täyttä potaskaa!

Juha Mieto

Juha Mieto kiistää kaiken mahdollisen dopingin käytön Yle Urheilulle. Mieto kertoo, ettei muista saunoneensa Saarijärvellä vuonna 1975. Sen sijaan hän muistaa Summasaaressa järjestetyn tilaisuuden vuodelta 1972, mutta kiistää Kangasniemen väitteet keskustelusta.

- Vuonna 72 Summasaaressa Hymy-lehti järjesti tilaisuuden, jossa oli eri lajien huippuja. Siellä oli muun muassa Väätäisen Jussi ja Kinnusen Jorma. Kaikkia ei tule nyt mielehen. Tällaista keskustelua ei ole käyty. Tämä on täyrellinen ankka. En tiedä, mihin tarkoitukseen tällaisen on yleensä Kaarlo tuonu esille. Täyttä utopiaa! Täyttä potaskaa, Mieto kommentoi Yle Urheilulle.

- Sitä en tiedä, mikä on motiivi. Tunnen herran aika hyvinkin. Tämä tuli tosiaan aivan täydellisesti puskista. Tällaista keskustelua ei varmasti ole käyty.

Mieto on ollut uransa jälkeen runsaasti julkisuudessa. Hän oli kansanedustaja edellisessä eduskunnassa. Hän uskoo, että julkisuus on vaikuttanut asioihin.

- En minä mitään oikeuteen rupea vetelemään tällaisia asioita. Olisi vaan hyvä kuulla Kaarlon kommentit tähän asiaan. Yksi tietysti voi olla osittainen motiivi, kun olin eduskunnassa ja se laittoi aika paljon viestiä, että pitäisi urheilijoiden eläkeasiat saada kuntoon ja se ei toteutunut.

- Pitää Kaarlolta vielä kysyä toisenkin kerran teidän, jotta ooksä nyt aivan satasaletti, että Jussin kanssa todella oot käyny tällasen keskustelun. Mutta minä en oo käyny. Mulla on hyvä muisti, Mieto päätti.

Suosittelemme